Rakija od voća

Alkoholna jačina

alk. 37,5% vol.

Odležavanje

Ne moraju ali mogu odležavati i više decenija.

Najveći proizvođači

Srbija i Bugarska.

Osnovna sirovina

Plodovi voća, povrća ili bobica.

Ukratko - šta morate znati

Rakija od voća je tradicionalno, srpsko jako alkoholno piće koje se proizvodi isključivo alkoholnom fermentacijom i destilacijom plodova voća, povrća ili bobica. Voće za rakiju se destiliše na najviše 86% vol. alkohola, kako bi destilat zadržao karakteristike, posebno miris i ukus voća od koga je napravljen.
Minimalna jačina rakije od voća propisana Zakonom o jakim alkoholnim pićima iznosi 37,5% vol. Takođe, pri proizvodnji rakije od voća dodavanje alkohola i aroma nije dozvoljeno. Upravo ova pravila čine proizvođače rakija pravim umetnicima koji koristeći uglavnom samo jednu sirovinu kreiraju prava umetnička dela.
Rakija se, na našim prostorima, najčešće proizvodi destilacijom plodova šljive, kruške, kajsije, trešnje, grožđa ali i drugih vrsta voća i nešto ređe povrća. Kako je ovo piće tradicionalno srpsko, proizvodi se u gotovo svakom seoskom domaćinstvu, po tradicionalnoj recepturi i za sopstvene potrebe.

Ipak, napredak nauke i tehnologije stvorio je i vrhunske stručnjake u ovoj oblasti, čije su godine rada dovele do toga da rakiju danas ponosno nazivamo „najsavršenijim jakim alkoholnim pićem“.

Iz velike ljubavi prema rakiji i svemu što ona može da ponudi nastao je Destilista.

Destilerije koje proizvode voćne rakije u Srbiji