Destilista posvećuje veliku pažnju zaštiti ličnih podataka naših korisnika. Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje Destilista obrađuje, odnosno prikuplja kad se posete naše internet stranice. Obrada ličnih podataka temelji se na jednoj od zakonskih osnova obrade.

Sajt koji je predmet ove politike privatnosti i količića nalazi se na adresi: https://destilista.com.

Prikupljanje i obrada ličnih podataka

Ličnim podacima smatraju se oni podaci koji Vas identifikuju (poput imena, adrese, e-maila ili poštanske adrese i dr.). Destilista ne prikuplja Vaše lične podatke osim u slučaju kada ste nam ih Vi izričito učinili dostupnima (npr. prilikom pretplate newsletter ili iz nekog drugog razloga), čime pristajete, odnosno dajete dozvolu za njihovo korištenje u dole navedene svrhe.

Korišćenje, otkrivanje i prenos ličnih podataka

Destilista će koristiti Vaše lične podatke za potrebe tehničkog upravljanja stranicama na internetu, analize preferenci te dostave opštih i individualnih ponuda, s ciljem da Vam se omogući pristup posebnim informacijama te za potrebe komunikacije s Vama. Obaveštavamo Vas da je moguće da Vaše lične podatke učinimo dostupnima i našim klijentima, a sve s ciljem ispunjenja svrhe za koju su navedeni lični podaci prikupljeni (poput darivanja ). Takođe, Destilista savetuje svim roditeljima i starateljima da decu nauče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s ličnim podacima na internetu. Usluge koje pružamo nisu namenjene osobama mlađim od 18 godina, ali za podatke koje prikupljamo ili obrađujemo ne možemo znati da li se odnose na osobe mlađe od 18 godina. Savetujemo svim roditeljima i starateljima da nauče osobe mlađe od 18 godina o tome kako sigurno i odgovorno postupati sa ličnim podacima na internetu.

Politika vezana uz korištenje kolačića (HTTP cookies)

Naše internet stranice koje posećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno skladište na Vašem tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje Vašega računara prilikom sledeće posete naše stranice. Navedeni alati mogu prikupljati i skladištiti tehničke podatke kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posetioca, identifikator mobilnog uređaja i slično, ali pritom ne identifikuju osobu. Kolačići koji se skladište služe u analitičke i statističke svrhe i za funkcionisanje svih funkcija internet strance i boljeg korisničkog iskustva. 

Ti kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računaru korisnika ostaju i nakon poseta te privremeni kolačići koji se skladište samo tokom posete stranici. Kolačićima trećih strana Destilista se koristi za dobijanje statističkih podataka o posećenosti i načinu upotrebe naše internet stranice. Podaci koji se prikupljaju uključuju IP adresu korisnika, podatke o pretrazi, jeziku, operativnom sastavu i druge standardne statističke podatke koji se prikupljaju i analiziraju isključivo u anonimnom i masovnom obliku.

Zavisno od postavki na Vašem internet pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvatati. Ako niste saglasni sa njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računaru ili mobilnom uređaju pomoću postavki pretrage kojim se koristite.
Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama brauzera kojim se koristite. Napominjemo kako je svrha kolačića poboljšanje i omogućivanje upotrebe naše internet stranice te sprečavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcionisanje pojedinih funkcija naše internet stranica ili uzrokovati drugačiji rad i izgled u vašem brauzeru.

Newsletter

Ako ste dali izričitu dozvolu za primanje newslettera, možemo Vam poslati elektronski bilten s komercijalnim sadržajem za oglašavanje. Podatke koje ste nam dostavili kako biste se pretplatili na newsletter koristiće se samo za slanje newslettera. Ako želite da odustanete od pretplate na newsletter, to možete učiniti u bilo kojem trenutku putem opcije otkazivanja pretplate koja se nalazi u newsletteru. U slučaju otkazivanja pretplate, lične podatke koje smo prikupili u tu svrhu nećemo više obrađivati.
Prikupljene podatke skladištimo samo za period tokom kojeg primate bilten i niste otkazali Vašu dozvolu za primanje newslettera. Obrada podataka za primanje newslettera neophodna je za potrebe naših legitimnih interesa. Stoga niste obvezni da dostavite te podataka i/ili dozvolu za primerak biltena. Pravna osnova za primanje biltena je Vaša dozvola. U slučaju da niste dali dozvolu neće Vam biti poslan bilten.

Komentari

Kada posetioci ostave komentare na ovom veb sajtu, skupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare kao i IP adresu posetioca i nisku user agent njegovog veb pretraživača za pomoć u otkrivanju nepoželjnog.

Anonimizovana niska napravljena od vaše adrese e-pošte (takođe nazvana i heš) može biti dostavljena usluzi Gravatar da bi se videlo da li je koristite. Politika privatnosti usluge Gravatar je dostupna ovde: https://automattic.com/privacy/. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša slika profila je vidljiva javnosti u smislu vašeg komentara.

Sigurnost

Destiilista ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost ličnih podataka, odnosno usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka.  Napominjemo kako su Vaši podaci savesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlašćenog pristupa i neovlašćenog izdavanj

Gde se još koriste podaci?

Komentari posetioca mogu da budu provereni kroz uslugu automatskog prepoznavanja nepoželjnih komentara.

Rok skladištenja

Vaši podaci se u svrhe direktnog  marketinga na temelju legitimnog interesa koriste do isteka roka od 3 godine računajući od isteka ugovornog odnosa, a kod podataka korisnika 3 godine nakon prikupljanja istih, osim onih podataka za koje važeći propisi propisuju duži rok skladištenja. Ako postoji dozvola za obradu u promotivne svrhe koja obuhvata i razdoblje koje sledi nakon propisanog roka, Vaše podatke skladištimo sve do povlačenja dozvole.

Prava korisnika

Korisnik odlučuje koje podatke o sebi čini dostupnim Destilisti. U slučaju promene bilo kojeg Vašeg ličnog podatka, molimo Vas da o promenama obaviestite kancelarija@destilista.com  kako bismo ispravili ili ažurirali Vaše lične podatke. Ovim putem Vas obaveštavamo kako imate pravo povući datu dozvolu u bilo kojem trenutku u celosti ili delimično, tako što ćete nas obavestiti  u pisanom obliku na mail adresu kancelarija@destilista.com.

Nakon primanja izjave o povlačenju dozvole, pisanim putem ćemo Vam potvrditi prijem i vaši lični podaci obuhvaćeni izjavom se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja dozvole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prenosi učinjeni do datuma povlačenja dozvole i dalje će ostati pravno valjani.


Osim prava na povlačenje dozvole korisnici, u skladu s važećim propisima o zaštiti podataka, imaju pravo na pristup i potvrdu od Destiliste u vezi sa ličnim podacima, pravom na ispravljanje, pravo brisanja (“pravo na zaborav”), pravo na ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka te pravo na prigovor. Takođe, korisnici imaju pravo podneti tužbu nadzornom telu za zaštitu podataka.


U slučaju da ste odlučili da ne želite da deliti svoje podatke, molimo Vas uvažite kako možda nećete moći pristupiti nekim delovima internet stranice.

Automatska obrada

Napominjemo kako se neki podaci (poput vrste internet pretraživača koji koristite, broja poseta, prosečnog vremena provedenog na stranicama, pregledani sadržaj i slično) obrađuju se automatski prilikom pristupa internet stranicama Destiliste. Navedeni podaci se koriste u svrhu procene privlačnosti naše internet stranice. Napominjemo kako korisnik ima pravo da se na njega ne odnosi odluka koja se temelji isključivo na automatskoj obradi, osim ako je takva odluka potrebna za sklapanje ili izvršenje ugovora između korisnika i Destiliste dopuštena srpskim pravom ili temeljena na izričitoj dozvoli korisnika.

Veze s drugim stranicama

Ova politika privatnosti odnosi se na početnu stranicu sajta Destilista. Navedene stranice mogu sadržati veze s drugim davaocima usluga te se na njih ne odnosi ova politika privatnosti. Prilikom napuštanja internet stranice destilista.com, molimo Vas da se upoznate s politikom privatnosti na svakoj internet stranici koja prikuplja lične podatke.

Svaka promena naše politike privatnosti biće objavljena na početnoj stranici i na drugim mestima za koje se smatra da su za to prikladna.
Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih za izjavu o zaštiti privatnosti molimo Vas da nas kontaktirate na e-mail: kancelarija@destilista.com.