Da li Jack Daniels zaista burbon?

Jack Daniles je jedan od najpoznatijih i najvećih svetskih brendova alkoholnog pića. Iako bi ga mnogi okarakterisali kao bourbon, proizvođači Tenesi viskija se snažno protive ovakvoj klasifikaciji. U ovom tekstu bavićemo se istorijom i načinom proizvodnje ovog legendarnog pića.

Šta je Jack Daniels?

Jack Daniels je Tenesi viski. Kao što nam i samo ime kaže to je viski proizveden u Američkoj saveznoj državi Tenesi, malom gradu Lincburg, sa populacijimod 6,461 stanovnika i samo jednim semaforom, u kome je prodaja alkohola zabranjena. Kao i bourbon Tenesi viski mora da se pravi od sirovina u kojoj glavnu ulogu ima kukuruz barem 51% i da leži u novom buretu belog hrasta.

Šta je onda razlika, pitate se? Razlika je ta što Tenesi viski u procesu proizvodnje mora da prođe kroz Lincoln County Process, ali više o tome kasnije.

Istorijat Jack Danielsa

 • Jasper Newton Daniels jos kao tinejdžer počinje da se bavi proizvodnjom alkohola. Po nekim izvorima Daniels registruje svoju destileriju 1866. godine što je čini prvom registrovanom destilerijom u Americi. Drugi, pak, tvrde da je destilerija registrovana tek 1875. godine.
 • 1897. godine Daniels počinje da flašira svoj viski u prepoznatljivu pravoguanu flašu koja se koristi i danas.
 • 1904. godine Jack Daniels Old No.7 dobija zlatnu medalju za najbolji viski na svetskoj izlozbi (EXPO) u St. Luisu.
 • 1907. godine Jack Daniels umire i ostavlja destileriju svom nećaku Lem Lotlowu.
 • Početkom 20. veka započinje prohibicija alkohola širom Amerike, koja traje sve do 1933. godine.
 • Od 1933. pa sve do nekoliko godina, nakon završetka Drugog svetskog rata proizvodnja je otežana zbog manjka kvalitetnih sirovina.

Kako se pravi Jack Daniles?

Jack Daniels se pravi od žitarica (kukuruz 80% raž 12% i ječam 8%) i vode. Za ovaj viski odležavanje u buretu je neizostavno. Tokom odležavanja Jack poprima 100% svoje boje i 50% svog ukusa, te zato mnogi odležavanje smatraju najbitnijim delom procesa proizvodnje.

Voda

Proizvodnja bilo kog pića nemoguća je bez vode. Svaka kap vode koja se koristi u proizvodnji ovog pića dolazi iz pećinskog izvora Hollow, koji se nalazi nedaleko od same destilerije u Lincburgu. Slojevi krečnjackih stena kroz koje voda prolazi obogaćuju je mineralima i uklanjaju gvožđe, za koje se smatra da daje gorak ukus finalnom proizvodu.

Žitarice – kukuruz 80% raž 12% i ječam 8%

Kukuruz čini najveći deo sirovine za proizvodnju viskija. On je izvor skroba i šećera, koji će se kasnije fermentacijom pretvoriti u alkohol i CO2. Raž ima aromatičnu funkciju dok ječam sadrži enzime koji razgrađuju kompleksne molekule skroba u jednostavnije molekule šećera koje kvasac može da metaboliše. Sve sirovine, u mlinu, se melju do strukture brašna.

Voda, mlevene žitarice i kvasac stavljaju se u čelične bačve. Enzimi iz ječma razgrađuju skrob do šećera dok kvasac isti taj sećer razlaže na CO2 i etanol. Ovaj proces traje oko nedelju dana, odnosno dok koncentracija etanola dostigne nivo od 11,5%.

Nakon toga sledi destilacija, u kojoj koncentracija etanola dostiže nivo od 70%. Dobijeni destilat je kristalno čist i ne sadrži neželjene arome.

Zasto Jack nije bourbon?

Jedna od suštinskih razlika između Jack Danielsa ili ti Tenesi viskija i Burbona je Lincoln County Proces.

Ovaj proces odgovoran je za „mekan“ ukus ovog viskija, a evo i kako on izgelda. Velika količina drveta šećernog javora poprska se destilatom, a zatim zapali. Ovako proizveden “ćumur” se melje i mrvi do veličine zrna graška. Nakon što se usitni puni se u velike bačve visine 3 metra, kap po kap destilat se ispušta iz bakarnih cevi po ćumuru. Potrebno je nekoliko dana da svaka kap prođe kroz ovu bačvu.

13. maja 2013. guverner Tenesija propisao je zakon koji definiše Tenesi viski. Stupanjem ovog zakona na snagu Lincoln County Process postaje neophodni deo procesa proizvodnje Tenesi viskija sa izuzetkom Benjamin Pritchard viskija.

Aging

Nakon što destilat prođe Lincoln County Process on se stavlja u novu burad od belog hrasta, u kome leži od 4 do 7 godina, u zavisnosti od toga gde i u kom skladištu se nalazi. Naime, postoje razlike u temperaturi na dnu i u potkrovlju skladišta što znatno utiče na proces starenja.

Sigurni smo da su vas mnogi koraci u ovom procesu proizvodnje, kroz koji smo vas sproveli, zaintrigirali. U komentarima nam pišite šta je na vas ostavilo najveći utisak, te da li Jack Daniels opravdava svoju cenu, ovim kompleksnim procesom nastajanja?

Podelite ovaj članak!

 • Sasa
  13/05/2023 na 16:51

  Jack Daniels nije burbon,moze se smatrati podvrstom burbona. Burboni se iskljucivo prave u drzavi Kentaki

 • Miki
  21/03/2024 na 00:56

  Pa nije ni viski, jer je proces proizvodnje sasvim drugaciji!

Dodaj komentar
nastavi da čitaš

Slične teme