818 Tekila – Kako se gradi svetski brend?

Jeste li već čuli za ovaj brend?

Malo je onih koji još uvek nisu upoznati sa imperijom sestara Kardashian – Jenner. Ideja da se svetu prikažu kao obična „family next door“ porodica, dovela je pet sestara na sam vrh kozmetičke i modne industrije i svih koji sebe popularno nazivaju osobama od uticaja. Gotovo je nemoguće zamisliti biznis u kome one ne bi ostvarile uspeh. Taj uspeh nije nužno zasnovan na tome što su one istinske dobre u svakom poslu, već na tome što su eksperti za marketing a njihove ostrašćene fanove možete pronaći svuda u svetu.

Osnivanje brenda

U moru osnovanih kompanija, ove porodice, našla se i jedna koja može da bude tema našeg interesovanja. Reč je o brendu 818 Tequila iza kog stoji Kendal Jenner. Brend je za kratko vreme postao izuzetno popularan i uspešan, a mi proveravamo da li je u pitanju kvalitet ili dobar marketing i to što skoro da ne postoji holivudska ličnost na čijem se story-ju nije našla ova etiketa.

Brend „Tequila 818“ pojavio se u maju, 2021. Godine, a već u prvih 7 meseci poslovanja prodato je neverovatnih 136 000 kutija tekile pod ovim nazivom, što je prema podacima časopisa The Spirits Business učinilo najprodavanijom novom tekilom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naziv brenda inspirisan je pozivnim brojem doline San Fernando, preciznije dela Kalabasas u Los Andđelesu, u kome je poznata vlasnica brenda odrastala.

Destilerija

Destilerija Tekile 818 locirana je u Meksiku, a tekila se prema navodima proizvođača proizvodi isključivo od ručno ubrane Blue Weber agave. Agava se uzgaja na malim porodičnim farmama u Jalisc-u u Meksiku, što  doprinosi marketingu brenda.

Proizvodni pogon i čitava destilerija rade na bio masu i solarnu energiju, jer je kako kažu njihov primarni cilj da ispoštuju koncept održivog razvoja. Da li je stvarno tako ili je opet reč o dobrom marketinškom triku u vreme kada se akcenat u svim industrijama stavlja na zaštitu životne sredine, procenite sami.

Portfolio

Portfolio destilerije trenutno čini 4 proizvoda.

818 Blanco Tequila koja odmara u hrastovoj buradi. Odlikuju je arome vanile, tropskog i citrusnog voća. Reč je o bezbojnoj tekili, čija je prodajna cena oko 45 dolara. Ovo je ujedno i najpovoljnija tekila pod imenom ovog brenda.

818 Reposado Tequila je, kako proizvođač  kaže, boje slame. Ona odležava najmanje dva meseca u buradima napravljenim od mešavine francuskog i američkog hrasta. Karakterišu je slatkaste arome vanile, karamele i meda, a njena prodajna cena je 60 dolara.

818 Anejo Tequila odležava najmanje godinu dana, u buradima od američkog hrasta. Odležavanje doprinosi njenoj boji ćilibara i bronze, kao i tome da u njoj možete osetiti arome čokolade, karamele, pečenih oraha i pomorandžine kore. Cena ove tekile je 70 dolara.

818 Reserve – Pored standardne serije, u prodaji se nedavno našla i tekila pod nazivom 818 Reserve. Reč je o kupaži tekila Anejo i ekstra Anejo, koje su odležavale minimum 8 godina u buradima od mešavine francuskog i američkog hrasta. Pored toga što je višestruko nagrađivana, ovu tekilu karakteriše i njena neobična ambalaža. Naime ona dolazi u ručno izrađenim keramičkim dekanter bocama u obliku broja 8. Boce prave lokalne zanatlije u Pačuci, u Meksiku. Na vama je da procenite da li sve navedeno opravdava cenu od 200 dolara za bocu.

Nagrade i mišljenja stručnjaka

Pored izuzetnog marketinga, ne možemo da osporimo ni kvalitet. Tekile brenda 818, osvojile su čak 25 nagrada na 6 prestižnih takmičenja širom SAD-a. Stručnjaci za jaka alkoholna pića svrstali su tekilu 818 Anejo u vrhunske tekile.

Original ili kopija?

Nije nas iznenadilo što je i ovaj brend porodice Kardashian-Jenner proprađen skandalom. Naime, u februaru 2022.godine vlasnici brenda Tequila 512 tužili su Kendal Jenner zbog kršenja žiga, lažne oznake porekla i nelojalnu konkurenciju. U tužbi je navedeno i to da je brend iskopirao njihov logo i šemu boja. I znate šta? Sličnost je neosporna.

Ipak, ni ova tužba a ni predrasude nisu zaustavile razvoj brenda Tequila 818, jer ako postoji recept za uspeh u biznisu, ova porodica ga sigurno ima.

Nama ostaje da pratimo napredak brenda i kroz njega učimo, ako ne o proizvodnji tekile, onda o besprekornom marketingu.

Podelite ovaj članak!

  • Još uvek nema komentara.
  • Dodaj komentar
    nastavi da čitaš

    Slične teme

    Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

    Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.