Uparivanje različitih voćnih rakija i hrane

Ritual uparivanja u svetu rakija

Stručnjaci kažu da je srpska šljivovica jedno od najsavršenijih jakih alkoholnih pića.  Pravi ljubitelji složiće se sa tom činjenicom ali neće zanemariti ni rakije od drugih voćnih vrsta. Bilo kako bilo, ne postoji osoba na našim prostorima koja ne zna šta je srpska rakija. Ipak, godinama je vino centar pažnje onih koji sebe nazivaju pravim uživaocima.

Zašto je tako?

Ispijanje vina spontano je postalo fini ritual. Vino se ispija u odabranom društvu, posebnoj atmosferi, u posebnim prilikima ili uz dobro odabrano jelo. Rakija, sa druge strane, pila se “s nogu”, često iz flaše, “na eks”, uz kafu, jednom rečju u ne pažljivo biranom društvu i prilici.

Kako su godine prolazile, tehnologija proizvodnje napredovala, a neki divni ljudi uvideli potencijal srpskih destilata, rakije su postale premium piće. Interesovanje za rakiju, u krugovima hedonista postalo je sve veće i tako se razvila potreba za otkrivanjem novih načina da se u rakiji uživa.

Zbog toga vam danas pričamo o tome kako da uparite rakije različitih voćnih vrsta i hranu i time uživanje u njima podignete na najviši nivo.

Uparivanje rakija od šljive

Prve na listi su, naravno, rakije od šljive. Mlade rakije od šljive, posebno one koje nisu starile u buretu i kojima dominiraju sveže cvetne arome idealno će se kombinovati sa mladim sirevima i kajmakom. Uz njih takođe možete kombinovati i nemasna mesa poput dimljene ćuretine ili neke fine ribe. Deserti stvoreni da prate ovakve rakije su kremastih ukusa vanile ili bele čokolade, uz dodatak voća. Ovakav odabir hrane daće idealan spoj koji neće dozvoliti hrani da dominira nad vašim pićem.

Rakije koje su više godina provele u drvenoj buradi, traže hranu koja će umiriti nepce, a opet biti dovoljno intenzivnih ukusa da isprati odabrano piće. Idealni izbori su masne nadimljene ribe, pečena jagnjetina ili govedina. Dobar izbor ćete napraviti I ukoliko se odlučite za kremaste paste sa šumskim gljivama ili taljatele sa biftekom I parmezanom. Za desert odaberite poslastice od crne čokolade, idealno sa dodatkom koštunjavog voća – ovaj odabir će se stopiti sa bukeom starih rakija.

Rakije od kruške, dunje ili kajsije

Rakije od kruške, dunje I kajsije su lepršave i nežne, zbog toga ih treba kombinovati pažljivo. Crvena i masna mesa ugušila bi njihov ukus, zbog toga su “plate” pravi izbor za uživanje u ovim rakijama. Na njima se mogu naći različite vrste tvrdih I polutvdrih sireva, suvo voće poput kajsije, smokve i urme, nemasni sirni namazi, usoljena pršuta I orašasti plodovi. Kada je reč o toplim jelima, možete se oprediliti za potaže od bundeve ili batat krompira, kombinovanih sa neutralnom pavlakom I krutonima. Dobar izbor su I punjene tikvice ili patlidžan.

Malinovača

Zbog njene specifičnosti ne možemo a da ne pomenemo I rakiju od maline. Ona se najbolje slaže uz grilovano belo meso kombinovano sa slatkastim ukusima, ova neobična rakija traži neobične spojeve slatko slanih ukusa, pa odabranom komadu mesa možete dodati džem od maline ili ribizle. Takođe, idealno će istaći pun ukus kremastih dezerata I voćnih museva.

Travarice

Intenzivni ukusi travarica otvoriće vam apetit I zato preporučujemo da ih pijete kao aperitiv. Ukoliko ipak odlučite da ih kombinujete uz obrok neka to bude meso od divljači ili crveno meso u pikantnom ili sosu od šumskih gljiva. Travarica zahteva da je prate intenzivni ukusi, kako njena gorčina ne bi dominirala.

Znamo da se ukusi razlikuju i da su pravila tu da bi se kršila. Ovo su samo naši saveti sa kojima znamo da nećete pogrešiti. Neka vam posluže za one prilike kada želite da igrate na sigurno I impresionirate drage ljude odabirom večere I pića. U svim ostalim situacijama možete da eksperimentišete I igrate se kombinacijama ukusa, a ukoliko dođete do nekog fantastičnog spoja ne budite sebični I podelite ga sa ostalim čitaocima u komentarima ispod.

Napomena: Izvinjavamo se ukoliko ste ogladneli čitajući ovaj tekst.

Podelite ovaj članak!

  • […] Malinovača se odlično dopunjuje s belim mesom koje je marinirano ili preliveno laganim sosom na bazi crvenog voća. Za one koji vole da eksperimentišu, piletina sa sosom od malina ili ribizli je pravi izbor. S druge strane, njen slatki ton savršeno prati kremaste deserte kao što su panna cotta ili čokoladni mus, dok je u kombinaciji sa voćnim tartovima i tortama prava harmonija ukusa garantovana. […]

Dodaj komentar
nastavi da čitaš

Slične teme

Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.