5 etiketa koje su nam se predstavile u 2022. godini

U prvim danima nove godine, zgodno je uraditi jednu kratku retrospektivu prethodne. Zato smo mi u Destilisti rešili da vam predstavljamo neke od najboljih novih etiketa, domaćih destilerija, koje su nam se u 2022. predstavile.

Bila je to aktivna i sadržajna godina, sa puno novih proizvoda i inovacija koje su se pojavile u različitim oblastima alkoholne industrije.

U ovom postu ćemo istaći pet, za nas možda najznačajnijih, novih izdanja godine. Svi proizvodi koje ćete videti ostavili su na nas snažan utisak i privukli pažnju pre svega zbog svog kvaliteta, jedinstvenosti i potencijala da oblikuju budućnost. Bez obzira da li ste ljubitelj vrhunske tehnologije, umetničke kreativnosti ili nečeg između, verujemo da ovde postoji nešto za svakoga.

Stoga, bez daljeg odlaganja, hajde da pogledamo pet najboljih novih izdanja 2022. godine!

Iako se radi većinski o rakijama, zašto listu ne bismo počeli sa jednim ginom?

Hubert Pink Gin (Destilerija Hubert 1924)

Sve ozbiljnija domaća gin scena u 2022. postala je bogatija za jedan gin, roze boje, i to iz jedne poznate „rakijske“ destilerije.

Destilerija Hubert 1924 dobro je poznat proizvođač iz Banatskog Velikog Sela. Više od decenije prisutnog na tržištu, Huberta pamtimo po sjajnim rakijama od kajsije, dunje, vilijamovke, jabuke i šljive, a ljubitelji likera posebno će istaći Frau Malinu i Frau Višnju – dva fantastična likera.

U prethodnoj 2022. Hubert nam je predstavio i dva gina, a mi vam danas predstavljamo jedan, vizuelno upečatljiviji.

Radi se o mešavini 18 biljaka među kojima su angelika, đumbir, lavanda, cimet, korijander i naravno kleka. Sve to, zaokruženo je ekstraktom maline, koja je čitavu kompoziciju zaokružila, dala boju i učinila je posebno privlačnom pripadnicama nežnijeg pola. Važno je znati i da se radi o dry ginu, što znači da je sadržaj šećera manji od 0.1 gram po litru gotovog proizvoda.

Hubert nas do sada nije razočarao, a u istom stilu nastavili su sa širenjem palete – sa merom i ukusom.

Verujemo da ćemo od barmena i poznaovaca gina u ovoj godini čuti dosta o ovim etiketama.

Cigar Plum (Destilerija Lazar)

Devojački bunar je izletište unutar prirodnog rezervata najveće evropske kontinentalne peščare – Delibladske peščare. Ovde, u „Evropskoj Sahari“ nalazi se Kuća Vetrova i sada već mnogima poznata Destilerija Lazar.

Proizvođač jedne od najbolje ocenjenih rakija od maline na domaćem tržištu, ove godine nam je predstavio proizvod namenjen uživaocima cigara. Reč je o šljivovoj prepečenici koja nosi vrlo direktan i jasan naziv – Cigar Plum.

Kupaža crvene ranke, čačanske rodne, čačanse lepotice i trnovače starila je dve godine u hrastovoj buradi zapremine 300 litara.

Rezultat je kompleksan destilat, pomalo kremaste strukture i relativno duge završnice.

Rekli bismo da je za ovu količinu ekstrakta 42% alkohola sasvim dovoljno da vam dozvoliti da osetite sve što Cigar Plum ima da vam ponudi. Suvo voće i dominantni začinski tonovi veoma će se lepo uklopiti sa dobrom cigarom pa je naziv ove rakije opravdan.

Za nas je važno da je tržište dobilo rakiju posebno kreiranu za uživanje uz cigare, što srpskom nacionalnom brendu daje dodatnu širinu i otvara nove pravce razmišljanja. Zato pozivamo ljubitelje duvana da je probaju, upare i ocene na profilu destilerije Lazar.

Dunja – Barik (Podrum Krneta)

Podrum Krneta iz Nove Pazove, destilerija je za koju ćete tek čuti. Upečatljivo ime i visok nivo kvaliteta voćnih rakija pomoći će vam u tome.

Gotovo da se može reći da je ceo portfolio ove destilerije široj publici predstavljen u prethodnoj godini. Ipak, nas je posebno oduševila rakija od dunje koju smo upoznali na prethodnom Spirit Festu u Sarajevu.

Za ovaj delikates njeni kreatori kažu da su je „čekali dugo“, a plodove za njenu proizvodnju „birali pažljivo“. Mi smo je probali i možemo posvedočiti da se zaista radi o jednom prvoklasnom destilatu.

Monodestilat leskovačke dunje, stario je u buradi od hrasta kitnjaka i transformisao se u kompleksnu kompoziciju somotaste strukture, tipičnu za stare dunjevače.

Pravi poznavaoci rakije reći će vam da samo stara dunjevača može da parira starom šljivovom destilatu. Mi ćemo vam reći da ukoliko želite nekome da predstavite raskoš destilata ove veoma zahtevne voćne vrste, ovaj primerak iz mladog Podruma Krneta je pravi izbor za tako nešto.

Zavet 10 Limited Edition (Destilerija Zavet)

Destilerija Zavet (mnogima poznata i kao destilerija Zavičaj) veoma je značajan proizvođač iz Šumadijskog regiona. Veliko porodično imanje i desetine hektara voćnih zasada godinama su tu da svedoče o visokom nivou kvaliteta voćnih rakija.

U prethodnoj godini, Zavet nam je predstavio čak dve „limitirane“ etikete.

Zavet „10 Limited Edition“ i Zavet „190“ dve su rakije koje su na polju starih šljivovih destilata apsolutno obeležile prethodnu godinu. Mi bi smo ovu nešto „mlađu etiketu“ posebno istakli.

Radi se o kupaži požegače, crvene ranke i čačanske lepotice koja je u hrastovoj buradi provela najmanje 10 godina. Proizvođač navodi da se radi o buradi od domaćeg hrasta starog najmanje 100 godina, a sva sirovina dolazi isključivo iz sopstvenih zasada.

Vrlo raskošan i zaokružen profil, sa puno vanile i nagoveštajem marcipana zasigurno će ljubitelje starih šljivovica ostaviti bez teksta.

Dodatno pohvalu od tima Destiliste dobija i ambalaža koja nam predstavlja ovu rakiju. Veoma masivna boca dostojanstveno čuva godine koje je destilat strpljivo proveo u buretu, i danas od nas zahteva poštovanje. Opravdano i zasluženo.

Alba (Destilerija Tok)

Iako u čitavoj kategoriji voćnih rakija, šljiva kao voćna vrsta apsolutno dominira (što je i logično) iznenađuje činjenica da je bezbojnih šljivovica u legalnom prometu do skoro bilo svega četiri.

Destilerija Tok je rešila da u 2022. taj spisak proširi za jednu Albu.

Od proizvođača isključivo šljivovih destilata, očekivali smo jedan svež destilat, kao polaznu tačku pre procesa starenja. Alba je upravo to ali i malo više.

Rekli bismo da vam ovaj monodestilat Čačanske lepotice vrlo lako može u potpunosti promeniti pogled na bezbojne šljivovice. Veoma raskošan miris i dominantno cvetni profil diskretno je upotpunjem herbalnim aromama.

Alba je provela 12 meseci u inox tankovima pre flaširanja, idealna je kao apertiv, a mi verujemo da će se posebno svideti ljubiteljima voćnih rakija kao što su recimo kajsija ili vilijamovka.

Bonus ili popularni „honourable mention“

Dodatni, šesti osvrt na listi novih etiketa u prethodnoj godini rezervisali smo, ne za nov proizvod već doslovno, za novu etiketu i nov identitet. Jedan od najpoznatijih brendova na domaćoj rakijskoj sceni u protekloj godini rešio je da svoj identitet blago modernizuje, mi bismo rekli osveži.

Destilerija Veljko i sinovi ponosno proizvodi rakije pod brendom Gorda, i to rakiju od kajsije, dunje i svakako najpoznatiju rakiju od šljive.

Pored promene naziva destilerije u Gorda doo, ovaj proizvođač u potpunosti je promenio identitet svih svojih proizvoda. Inače, trend „osvežavanja“ ambalaže osetan je na celom tržištu u protekle dve godine.

Otvaranje novih destilerija i rast broja veoma dobro dizajniranih proizvoda na policama vinoteka, bio je jasan signal ostalim proizvođačima da moraju ulagati u takozvanu „ljubav na prvi pogled„.

Bliže rečeno, na polici sa 50-60 etiketa neophodno je pažnju usmeriti ka svom proizvodu. Zato, sve češće viđamo nove proizvode u skupim dekanter bocama, sa masivnim drvenim čepovima, i veoma dobro dizajniranim etiketama. Izbor papira, kutije i kompleksne tehnike štampe naravno ne zaostaju.

Upravo ovom metodologijom vodio se i tim Gorde. Prepoznatljiva etiketa sa čuvenim konjanikom dopunjena je još jednom nalepnicom, nosiocem voćne vrste i podacima o starosti ili berbi. Vrlo precizan izbor papira sa izraženom teksturom diskretno je uokviren zlatnom folijom.

Nekada jarko plavu termoskupljajuću kapicu zamenio je masivan drveni čep sa trakom koja nosi natpis „ograničena serija“. I sve to, na novoj veoma elegantnoj boci, prilično atipičnoj za domaće proizvođače.

Što se nas tiče, bravo za Gordu. Šta vi kažete?


Nadamo se da ste uživali u ovoj kratkoj retrospektivi godine i otkrili neke nove i uzbudljive proizvode koje ste možda propustili. Voleli bismo da čujemo da li ste ih probali i kakvi su vaši utisci.

Takođe, i još važnije, pišite nam koje biste etikete vi izdvojili iz prethodne godine. Šta je na vas ostavilo najjači utisak?

Mi ćemo do tada nastaviti da istražujemo tržište, i vama prenosimo naše utiske i zapažanja.

U zdravlje, do sledećeg čitanja!

Podelite ovaj članak!

  • Još uvek nema komentara.
  • Dodaj komentar
    nastavi da čitaš

    Slične teme

    Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

    Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.