De Gustacija – predstavljanje srpskih rakija slovenačkoj publici

U petak (13.01.) imali smo priliku da prisustvujemo događaju, u organizaciji slovenačke distibuterske kuće Rakija Bar, u okviru koga se ljubljanskoj publici predstavilo nekoliko domaćih destilerija.

Tržište slovenije je u protekloj deceniji proizvođačima bilo prilično nezanimljivo. Mali broj stanovnika sa veoma slabo razvijenom kulturom konzumacije kvalitetnih voćnih rakija. U maoprodaji ste mogli sresti samo slovenačke brendove, i to uglavnom jeftine proizvode, relativno niskog kvaliteta.

Kada je reč o ugostiteljstvu u Sloveniji, rakije gotovo da niste mogli naći u kartama pića. Tek po koji od popularnijih slovenačkih restorana u svoju ponudu uvrstili su etiketu ili dve iz asortimana renomiranih srpskih destilerija.

U protekle tri godine situacija je počela da se menja. Slovenačka publika je prepoznala kvalitet voćnih rakija iz Srbije i jasno počela da iskazuje interesovanje ka ovoj kategoriji destilata.

Ako danas odete u Ljubljanu, velika je verovatnoća da ćete od tri lokala u koja uđete, barem u jednom sresti čak nekoliko poznatih domaćih etiketa.

Još uvek je rano za priču o nekim značajnim brojevima, ali kultura konzumacije rakija u Sloveniji je definitivno u usponu.

Događaj o kojem danas pišemo još jedan je svedok ove tvrdnje.

Rakija Bar i srpske destilerije u Sloveniji

Rakija Bar je mladi slovenački distributer orijentisan isključivo ka uvozu i distribuciji srpskih rakija. Za nepunih godinu dana poslovanja, ova kuća se već može pohvaliti jednom vrstom premijere.

Naime, Rakija Bar je pre nekoliko dana prvi put okupio srpske destilerije na jednom mestu u Sloveniji, i predstavio ih široj publici.

Manifestacija simbolično nazvana „De Gustacija“ odigrala se u petak 13.01.2023. u intimnom ambijentu restorana Bistro Švicarija na vrhu parka Tivoli, inače najvećeg parka u Ljubljani.

Gosti su od 17h do 21h mogli da probaju proizvode čak 7 srpskih kuća uključujući destileriju Krstić, Premijer rakije, Gordu, destileriju Hubert, destileriju 1804, Žubor sa Kablara i destileriju Eko Tehnology.

U prostranoj sali pomenutog bistroa u dva reda, jedne naspram drugih, destilerije su imale više nego dovoljno prostora da predstave svoje rakije. Na modernim barskim stolovima sa širokim drvenim pločama svaka destilerija je iznela svoje proizvode i promo materijale.

Ulaz i degustacija na štandovima proizvođača bili su potpuno besplatni za posetioce, a gosti su rakije mogli i da kupe, i to po promotivnim cenama (naravno na posebnom štandu sa kasom i originalno upakovanim proizvodima).

Mada su nam domaće manifestacije pokazale da besplatan ulaz nikada nije dobar izbor, jer se svaki skup ovog tipa brzo pretvori u vašar, ovde to nije bio slučaj. Lično smo se uverili da je publika koja je posetila ovaj događaj bila vrlo kulturna, vrlo zainteresovana i dovoljno edukovana da sa proizvođačima razmeni mišljena i prenese utiske.

Čitavu atmosferu upotpunila je muzika za koju je bio zadužen DJ, a da bi čitav proces degustacije protekao lakše, kompanija Supercatering je u delu nazvanom „Food corner“ obezbedila ukusne slane zalogaje tokom trajanja događaja.

Dakle, sve vrlo smisleno, dostojanstveno i sa stilom i ukusom.

Rezime

Mi samo možemo pohvaliti organizatora prema čijim rečima je događaj posetilo nešto više 200 vrlo angažovanih posetilaca. Nemojte da vas cifra zavara. Događaj na ovako visokom nivou, sa sjajnim proizvodima, na tržištuvkoje na srpsku rakiju do skoro nije obraćalo pažnju, veliki je uspeh.

A uverili smo se u oduševljanje publike kvalitetom rakija koje su se našle u ponudi.

Ako bismo sudili po De Gustaciji, u Sloveniji ćemo se češće viđati u budućnosti.

Podelite ovaj članak!

  • Još uvek nema komentara.
  • Dodaj komentar
    nastavi da čitaš

    Slične teme

    Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

    Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.