Fotografija atmosfere na manifestaciji dodele nagrada na Smotri najboljih šljivovica u 2022. godine. Na fotografiji se nalazi širok pregled štandova izlagača u dvorištu Instituca za voćarstvo u Čačku.

Proglašena najbolja šljivovica 2022. godine

Juče, 27. maja 2023. godine, srpska prestonica kulture nam je otvorila svoja vrata i pozvala nas da prisustvujemo dodeli nagrada u okviru najprestižnijeg ocenjivanja šljivovica u našoj zemlji.

Za svakog istinskog ljubitelja rakije, Čačak znači samo jedno – Liga Šampiona u kategoriji šljivovica. Ove godine je po dvanaesti put održana smotra najboljih srpskih rakija od šljive, a od 99 vrhunskih destilata izabran je onaj najbolji. Destilista vam donosi reportažu sa ovog događaja.

Propozicije i istorija takmičenja

Smotra koja se od 2012. godine održava na Istitutu za voćarstvo u Čačku, nije nalik na ostale. Na ovo takmičenje se automatski kandiduju sve šljivovice koje su prethodno bile pobednice nacionalnih takmičenja.

Tačnije, samo rakije koje su ostvarile ocenu veću od 18.50 kandiduju se za ovo takmičenje.

Pobednika proglašava i ocenjuje devetočlana ekspertska komisija, koju čine najeminentniji poznavaoci alkoholnih pića u zemlji.

Branko Popović drži govor na stepeništu ispred Instituta za voćarstvo u Čačku, povodom dodele nagrada.

Sagovornik Destiliste je bio dr Branko Popović, viši naučni saradnik instituta u Čačku i rukovodilac odeljenja za tehnologiju prerade voća. On je istakao cilj ovogodišnje smotre:

„Prethodnik godina smo dosta pažnje posvećivali tehnološkim aspektima proizvodnje rakije. Ove godine smo malo veću pažnju posvetili upisu šljivovice na listu UNESCA. Smatramo da je to prestižno dostignuće za našu zemlju.“

Bitno je napomenuti i to da ova manifestacija postaje svojevrsno tradicionalno obeležje naše zemlje. Ovo takmičenje se održava dvanaestu godinu za redom, a čak ni pandemija nije uspela da stane na put održavanju ovog eminentnog događaja. Tada se takmičilo 40 različitih rakija.

„Čačanska rodna“ – simbol prestonice kulture

Ipak, ovogodišnji događaj je po mnogo čemu poseban.

Ove godine je po prvi put ova manifestacija deo šireg projekta – Čačak, prestonica kulture. Svaki grad u Srbiji će od ove godine biti prestonica kulture, sa ciljem da se kultura izmesti van Beograda.

Ove godine, čast je pripala gradu Čačku, a slogan koji je izabran upravo je „Čačanska rodna„.

„Ovo je slogan na koji smo naročito ponosni. Čačanska rodna sorta šljive je sorta koja je proizvedena upravo u našem Institutu. Iz tog razloga nam je drago što je grad Čačak upravo šljivu prepoznao kao obeležje grada“, ističe Branko.

Najbolja šljivovica 2022.

Najbolji uzorci sa svih prošlogodišnjih nacionalnih takmičenja, ove godine stigle su u Čačak.

Koliko je konkurencija bila jaka govori činjenica da se ocene uzoraka u prva tri mesta razlikuju samo 0,01 bodova.

Titula „najbolja šljivovica 2022.“ pripala je rakiji iz destilerije Emperus, a dobilja je veliku zlatnu medalju sa ocenom 19.14.

Drugo mesto pripalo je destileriji Zavet sa 19.13 a treću poziciju zauzela je šljivovica iz destilerije TIM sa 19.12 bodova.

Dodela nagrada ove godine bila je drugačija od svih prethodnih.

Po prvi put, manfestacija dodele otvorena je za sve zainteresovane. Za razliku od proteklih godina, ove godine u ukusima najboljih srpskih šljivovica su imali priliku da uživaju svi ljubitelji. Oni su u dvorištu Instituta za voćarstvo mogli da probaju svih 99 uzoraka i upoznaju se sa proizvođačima.

Na platou Instituta, svoje proizvode izložili su pobednici svih prethodnih 11 godina takmičenja.

„Ovo je pilot manifestacija. Proteklih dana smo gledali u nebo i nadali se dobrom vremenu. Videćemo za naredne godine, voleli bismo da ovo postane tradicionalna manifestacija ovakvog tipa. Verujemo da postoji ogroman potencijal“, za kraj ističe Branko.

Za kraj, mi iz Destiliste ističemo koliko smo ponosni na Institut za voćarstvo i grad Čačak. Bio prestonica kulture ili ne, uvek će biti prestonica najboljih srpskih šljivovica.

Šta Vi mislite i da li ćemo se sledeće godine sresti u Čačku, na dodeli nagrada pobednicima trinaeste smotre?

Podelite ovaj članak!

  • Još uvek nema komentara.
  • Dodaj komentar
    nastavi da čitaš

    Slične teme

    Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

    Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.