Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je konkurs za subvencije za podizanje zasada voćaka i hmelja

Važna vest za sve one koji žele da svoj put proizvodnje destilata započnu podizanjem zasada voća! Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upravo je objavilo dva važna javna poziva za subvencije namenjene podizanju višegodišnjih zasada voćaka i hmelja. Svi zainteresovani poljoprivrednici imaju priliku da se prijave na konkurs i ostvare podršku za unapređenje svojih gazdinstava.

Subvencije obuhvaćene ovim konkursom

Konkursom se obuhvataju subvencije za podizanje zasada voćaka i hmelja, a posebno je istaknuto da se subvencije odnose na proizvodne zasade jagoda koji su podignuti u trećem kvartalu ove godine. Rok za prijavu za ove subvencije je do 15. septembra, dok je rok za ostale višegodišnje zasade voćaka i hmelja zakazan do 17. avgusta.

Uz to, Ministarstvo je produžilo i rokove za prijavu na nekoliko aktuelnih javnih poziva. Poljoprivredni proizvođači imaju priliku da se prijave za očuvanje genetičkih resursa do 31. jula, a za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze do 31. jula. Za premije za mleko, rok je produžen do 3. avgusta.

Podsticaji koji su obuhvaćeni ovim konkursom uključuju podršku za nabavku sadnica voćaka i hmelja, nabavku naslona za proizvodne zasade voćaka i hmelja, pripremu zemljišta, nabavku supstrata za zasade borovnice ili maline, kao i hemijsku analizu zemljišta. Sve prijave za podsticaje mogu se podneti putem portala ePodsticaji.

Kako će ovo doprineti proizvođačima destilata?

Ovo je izvanredna prilika za sve proizvođače i one koji to žele da postanu da unaprede svoje voćnjake i osiguraju kvalitetan i održiv prinos voća, kao osnovne sirovine u proizvodnji. Nadamo se da će ove subvencije doprineti rastu i razvoju kako poljoprivrede, tako i proizvodnji rakije i destilata uopšte.

Svi zainteresovani treba da pravovremeno podnesu svoje prijave i iskoriste ovu šansu.

Za više informacija o uslovima konkursa i načinu apliciranja, posetite zvanični portal Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Podelite ovaj članak!

 • Goran Pkic
  01/08/2023 na 08:03

  Koja firma prodaje serifiovane sadnice jagode za 2023 god

 • Vers
  17/08/2023 na 11:42

  Gde se podnosi zahtev za subvencije

  • Destilista
   17/08/2023 na 12:28

   Vera, zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja. Informacije u vezi javnog poziva dostupne su na telefone info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Dodaj komentar
nastavi da čitaš

Slične teme