Prvi viski proizveden veštačkom inteligencijom: Povod za promene u alkoholnoj industriji uz uticaj ChatGPT-a

Veštačka inteligencija nastavlja da talasa tlo u svim industrijama. Kako se to ogleda u alkoholnoj i koja je budućnost ovog zanata nakon nastanka prvog veštački generisanog viskija.

Svi smo svesni kako je veštačka inteligencija (AI) postigla značajne rezulate poslednjih godina, menjajući način na koji živimo, radimo i komuniciramo. Svakako je jedan od najvažnijih napredaka u AI tehnologiji ChatGPT. Odnosno veštački jezički model razvijen od strane kompanije OpenAI.

Ipak, da li ste ikada zamišljali svet u kojem upravo veštačka inteligencija može proizvesti vaše omiljeno piće? To se i obistinilo. Prvi viski proizveden veštačkom inteligencijom je ugledao svetlost dana.

Zato ćemo pokušati da se u nastavku teksta pozabavimo temom veštačke inteligencije i njenim uticajem. Kao i budućnošću industrije alkoholnih pića, posledicama koje veštačka industrija donosi, a i svakako najbitnijim pitanjem: “Da li veštačka inteligencija može da zameni ljudski dodir i mozak u ovom poslu, i u kojoj meri?”

Uticaj ChatGPT-a

ChatGPT je u ogromnoj meri bio prekretnica u oblasti veštačke inteligencije, pokazujući potencijal AI-ja u razumevanju i generisanju ljudskog teksta. Pokazao je veliku sposobnost da se uključi u smislene razgovore, pruži korisne informacije i čak generiše kreativan sadržaj. To je inspirisalo istraživače i developere da prošire granice veštačke inteligencije, koja ne prestaje da nas iznenađuje.

Upravo to možemo primetiti i u svakodnevnom životu. Ne verujem da je prošao jedan dan bez da ste pročitali vest koja se tiče ovog tehnološkog napretka ili jednostavno i sami učestvovali u nekom od razgovora na ovu temu. Debate poput uticaja ChatGPT-a na budućnost obrazovanja naše dece, falsifikovanje radova i diploma, i olakšavanja bilo kakvog generisanja teksta, postale su naša svakodnevnica.

Sve ovo nam pokazuje da je veštačka industrija uspela da prodre u gotovo svaku industriju.

Tako da nije ni čudo što je došao red i na, nama najintrigantniju, alkoholnu. U kontekstu alkoholne industrije, uticaj ChatGPT-a je očigledan u razvoju ovih sistema koji mogu analizirati i obraditi velike količine podataka vezanih za proizvodnju viskija.

Ovi sistemi veštačke inteligencije mogu absorbovati složene informacije o preferencijama potrošača i procesima starenja pića. Upravo je to dovelo do stvaranja prvog viskija generisanog veštačkom inteligencijom. Drugim rečima, veštačka inteligencija uspeva da na brži, jednostavniji način analizira potrebne podatke. Kasnije, to joj omogućava da “stvori” izuzetno kvalitetan proizvod, u ovom slučaju, viski.

Razvoj prvog viskija proizvedenog veštačkom inteligencijom

Prvi viski proizveden veštačkom inteligencijom razvijen je saradnjom između renomirane destilerije i vodeće AI istraživačke kompanije, inspirisane sposobnostima koje su demonstrirali modeli poput ChatGPT-a.

Reč je zapravo o destileriji Mackmyra, tradicionalnoj švedskoj destileriji osnovanoj 1999., koja se dvadeset godina nakon osnivanja odlučila za saradnju sa finskom tehnološkom kompanijom Fourkind and Microsoft sa ciljem da proizvede prvi viski generisan veštačkom inteligencijom.

To se i ostvarilo iste godine kada je proizveden viski pod nazivom Intelligens. Jedan od najzaslužnijih ljudi za ovaj poduhvat je Angela D’Orazio, glavni tehnolog ove destilerije. Ipak, ono što je svakako najzanimljivije za sve ljubitelje pića jeste da svako od nas može naručiti ovaj viski prostim odlaskom na sajt pomenute destilerije. Doduše, u ovom momentu direktno na sajtu nije dostupan, ali se može potražiti preko trećih lica.

Mackmyra Intelligens AI-01 je prvi švedski viski proizveden uz pomoć veštačke inteligencije. Nastao je u saradnji sa tehnološkom kompanijom Fourkind i Microsoft Azure AI platformom.

Ovaj ekskluzivni napitak kombinuje tradicionalne metode sa modernim tehnologijama, nudeći bogate i složene arome sa notama voća, začina i vanile. Ono što ga posebno čini atraktivnim za ljubitelje viskija i kolekcionare jeste to, da je ovo primerak ograničenog izdanja.

Ovaj revolucionarni proizvod rezultat je inovativnog procesa u kojem AI algoritmi analiziraju različite faktore kako bi kreirali jedinstveni blend. Ova upotreba veštačke inteligencije u proizvodnji viskija ne samo da pokazuje snagu i svestranost ove tehnologije već i njen potencijal da konkuriše tradicionalnim poslovnim modelima.

Upravo ovaj novi viski svedoči o kreativnosti i prilagodljivosti veštačke inteligencije. Ona je uspešno replicirala složeni i detaljni proces kupaže viskija, koji su tokom vekova usavršavali tradicionalni majstori. Zapravo, cilj je da se iskoristi magija AI-ja za brže i možda kvalitetnije pronalaženje pravih aroma i eksperimentisanje sa ukusima.

Uticaj na alkoholnu industriju

Proizvodnja viskija kojom upravlja veštačka inteligencija ima potencijal da donese značajne promene u alkoholnoj industriji. Na primer, ona može pojednostaviti proces kupaže, omogućavajući veću efikasnost u proizvodnji viskija. To bi na kraju moglo dovesti do smanjenja troškova, što može biti preneseno na potrošače u obliku nižih cena.

Takođe, veštačka inteligencija može pomoći destilerijama da predvide buduće trendove u potrošnji viskija analizirajući ogromne količine podataka. Ti podaci mogu biti preferencije kupaca, tržišne dinamike i trendovi na društvenim mrežama. Ova prediktivna sposobnost može pružiti dragocene uvide za razvoj novih proizvoda i marketinških strategija.

Ipak, sve ovo nam pokazuje kako je ovde uglavnom reč o analitici, metrikama, brojkama i statistici. Veštačka inteligencija nije u mogućnosti, i nadamo se da nikad neće ni biti, da u potpunosti zameni ljudski faktor u ovoj industriji, kao i u većini umetnosti.

Rekao sam umetnosti, jer pravljenje pića svakako jeste jedan vid iste. U našoj industriji su miris i ukus ono što je na kraju najvažnije. Upravo pronalaženje idealne nijanse će zauvek biti rezervisano za blend majstore. I u krajnjoj liniji, za sve nas ponaosob.

Drugim rečima, ovu revoluciju možemo usporediti sa upotrebom VAR-a u modernom fudbalu. Koliko god te metrike bile značajne i koliko god su promenile igru, opet na kraju svih povlačenja linija, čeka se sudijski zvižduk i ljudska odluka koja nadgleda ceo taj proces i odlučuje u nejasnim situacijama. Kao i, naravno, uzvici i iskazivanje mišljenja svakog navijača koji je investiran.

Širi uticaj na poslovanje

Uvođenje viskija generisanog veštačkom inteligencijom ukazuje na rastući uticaj veštačke inteligencije u različitim industrijama. Upravo veštačka inteligencija ima potencijal da izazove tradicionalne poslovne modele i stvori nove mogućnosti za inovacije i rast. Na primer, ona može optimizovati proizvodne procese, smanjiti otpad i poboljšati efikasnost, što na kraju smanjuje troškove i povećava profitabilnost.

Pored toga, uz ove tehnologije može se doći do poboljšanog iskustva kupaca kroz personalizaciju. To je upravo pokazano njenom primenom prilikom blendiranja viskija. Ovo otvara mnoge mogućnosti destilerijama, a kao najočiglednija se javlja podsticanje lojalnosti kupaca prema brendu.

Konačno, veštačka inteligencija može pružiti dragocene uvide u ponašanje potrošača i tržišne trendove. Na taj način omogućava kompanijama u svim industrijama da donose tačnije odluke i ostanu ispred konkurencije. Kako tehnologija veštačke inteligencije nastavlja da napreduje, destilerije koja prihvate i prilagode se ovim promenama imaju veće šanse za napredak i opstanak u surovoj eri kapitalizma.

Šta je budućnost?

Upravo Intelligens viski može poslužiti kao primer za značajnu prekretnicu u alkoholnoj industriji i kao dokaz transformacione moći veštačke inteligencije.

Kako veštačka inteligencija nastavlja da se širi u različite industrije, destilerije moraju biti spremne da se prilagode i usvoje ovu tehnologiju kako bi ostale konkurentne i iskoristile nove mogućnosti. Integracija veštačke inteligencije u alkoholnu industriju je sjajan primer kako inovacija može redefinisati tradicionalne industrije i otvoriti nove mogućnosti za rast i prosperitet.

Ipak, sve ovo nam pokazuje kako ni veštačka inteligencija nije u mogućnosti da deluje sama. Upravo i na ovom primeru vidimo da je za svaki uspeh potreban ljudski dodir, reakcija i navođenje veštačke inteligencije. Upravo zato, uz saradnju proizvođača punih iskustvom, potrošača sa svojim istančanim ukusima i uz pomoć veštačke inteligencije možemo doći do revolucije u alkoholnoj industriji.

Za kraj nam ostaje samo da pred Vas postavimo temu za razmišljanje koja se mota po našim glavama. Naime, šta mislite kada možemo očekivati prvi srpski viski generisan veštačkom inteligencijom u našim čašama i na koji konkretan način domaće destilerije mogu primeniti veštačku inteligenciju u svoju korist?

Podelite ovaj članak!

 • Još uvek nema komentara.
 • Dodaj komentar
  nastavi da čitaš

  Slične teme

  Održan 5. po redu Voždov rakijski zbor u Rači

  Vikend za nama obeležila je manifestacija Voždov rakijski zbor, održana u Rači, u novootvorenoj vili Šumadija.

  Na samom početku želimo da istaknemo da ova manifestacija, zajedno za Voždovim danima rakije, predstavlja jednu punu, zaokruženu rakijsku priču, te da je Voždov rakijski zbor upravo jedna lepa završnica nakon samog rakijskog ocenjivanja koje je održano na Voždovim danima rakije.

  Kako je vinjak postao rakija meseca juna? | BB stari vinjak XO

  Naš ovomesečni izbor dolazi nam iz Zapadne Srbije, preciznije rečeno, iz Bajine Bašte i sigurni smo da već pretpostavljate da je reč o jednom od klasika destilerije BB Klekovača. Titulu junske rakije meseca ponela je upravo njihova rakija od vina, odnosno BB stari vinjak XO.

  Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

  Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.