Rakija meseca oktobra Rtanjska šljiva 12 | Duša rtanjske duše

Ukoliko čitate ovaj tekst, Vi ste već fan naše rubrike "Rakija meseca". Šalu na stranu ovog meseca naš izbor je jedna nova rakija, koja sigurno zaslužuje ovu titulu.

Rtanj, mistična planina u srcu Istočne Srbije, ponosno stoji i nadgleda voćnjake šljive ranke, lepotice i rodne. Upravo tu, u selu Vrbovac u opštini Boljevac, Destilerija Rtanjska godinama neguje i čuva svoje destilate.

Danas vam predstavljamo najnoviji, a pomalo paradosksalno i najstariji proizvod ove kuće.

Rtanjska šljiva 12 – Tri destilata i dva hrasta

Destilerija Rtanjska već nam je pokazala da dobro zna šta je šljivovica, svojom 7 godina starom kupažom čačanske lepotice i rodne. Ipak, ove jeseni, odlučili su se da tržištu predstave nešto malo starije, mekše i kompleksnije.

Tehnički parameri

Sorte: čačanska lepotica, čačanska rodna i crvena ranka
Bure: hrast kitnjak iz Istočne Srbije
Starost: 12 godina
Metoda kupažiranja: kupaža destilata koji su starili svaki po 12 godina
Serviranje: Služi se kao dižestiv 

Rtanjska šljiva12 je rakija stvorena kombinacijom tri različita šljivova destilata, kreiranih od šljiva iz sopstvenih zasada.

Sa druge strane, kako sam proizvođač navodi, ključni faktor koji čini ovu rakiju jedinstvenom je način na koji stari. Nakon tradicionalne dvostruke destilacije, rakija odmara u hrastovim buradima. Rtanjska Destilerija koristi dve vrste hrasta iz istočne Srbije – hrast kitnjak (Quercus petraea) i hrast medunac (Quercus pubescens).

Ovaj jedinstveni spoj dva hrasta pruža rakiji karakterističan profil.

Šta ova rakija zapravo nudi?

Nakon punih 12 godina starenja rakija je razvila složen buke dok je tamno ćilibarna boja tipčna karakteristika hrasta iz istočne Srbije. Ukus ove rakije je prožet suptilnim notama lešnika, bele čokolade, vanile, pomalo crnog bibera, meda i marcipana.

Svaka čaša je puna slojeva koji se otvaraju jedan za drugim, potvrđujući starost destilata.

Da biste maksimalno uživali u ovoj rakiji, preporučujemo da je poslužite na sobnoj temperaturi u što široj čaši. Neka prodiše desetak minuta pre nego što je probate kako biste otkrili sve ono što u sebi skriva.

Rakija sadrži 40% v/v alkohola koji će ljubiteljima oštrijih rakija pomalo i zafaliti, zato je uparite sa specijalitetima od belog mesa, i uvek kao dižestiv.

Rtanjska Destilerija je uspela da stvori rakiju koja će zadovoljiti i vrlo zahtevne konzumente. Ne propustite priliku da probate ovu izvanrednu rakiju i istražite još jedan biser istočne Srbije. A nakon što je probate, javite nam utiske ili još bolje, ocenite rad Rtanjske na njihovom profilu.

Podelite ovaj članak!

 • Još uvek nema komentara.
 • Dodaj komentar
  nastavi da čitaš

  Slične teme

  Baner sa logotipom Šubadijskog festivala rakije

  Održan 4. Šumadijski festival rakije u Kragujevcu

  Početak poslednjeg meseca 2023. godine obeležio je Šumadijski festival rakije, održan 2. decembra u Kragujevcu u jednoj od prestižnih sala Exclusive Event Centra. Velika posvećenost, kao i profesionalnost domaćina koju pamtimo od prethodnih Šumadijskih festivala rakije, privukla je znatan broj posetilaca koji su tokom cele večeri uživali u degustaciji i vrhunskom kvalitetu destilata izlagača.