Da li rakija stari u staklenoj boci?

Pitanje svih pitanja, a odgovor je vrlo jednostavan.

Svesni smo da rakija zauzima posebno mesto u srcima svih nas. Napravljena kroz pedantan proces fermentacije i destilacije, može se pohvaliti bogatom istorijom i širokim spektrom ukusa. Rakija je sinonim za našu tradiciju, našu gostoprimljivost i jednostavno duh našeg naroda.

Ipak, jedno pitanje koje se često postavlja među ljubiteljima je da li rakija zapravo stari u staklenoj flaši. Ovaj tekst ima za cilj da istraži proces starenja rakije i razreši jednu od velikih misterija koje postoje.

Razumevanje Rakije

Rakija se prvenstveno pravi od fermentisanog voća, a među najčešćim izborom su šljiva (šljivovica), grožđe (loza) i kajsija (kajsija). Svakako da šljivovica predstavlja poseban momenat u našoj kulturi, a od nedavno je dobila i veći značaj u svetskim krugovima.

Proces destilacije pretvara ovo voće u alkohol visoke otpornosti, često bistar i bezbojan, koji se zatim flašira za konzumaciju.

Rakija se flašira ubrzo nakon destilacije, omogućavajući svojim voćnim aromama da zablistaju. Ova praksa je delom posledica tradicije i preferencije zarad očuvanja svežih, voćnih nota osnovnog voća. Za razliku od viskija ili vina, gde je proces odležavanja nameran i sastavni deo proizvodnje, rakija je zamišljena da uhvati esenciju voća u trenutku destilacije.

Proces starenja pića

Pre nego što se upustimo u to da li rakija stari u staklenoj flaši, neophodno je razumeti proces starenja žestokih alkoholnih pića. Starenje se obično dešava u drvenim buradima, gde piće interaguje sa drvetom tokom vremena. Ova interakcija dovodi do promena u ukusu, boji i aromi jer jedinjenja iz drveta prodiru u tečnost.

Trajanje starenja varira u zavisnosti od pića i željenih karakteristika. Na primer, viski može da odleži nekoliko godina.

Ovo nam pokazuje da destilati jedino reaguju sa drvetom. Staklo je intertan materijal i on uopšte ne reaguje sa pićima. To znači da staklo ni na koji način nije u mogućnosti da menja ukus ili izgled bilo kog pića.

Da li Rakija stari u staklenoj boci?

Sve ovo nas dovodi do našeg ključnog pitanja, a i odgovora.

Primarni konsenzus stručnjaka je da rakija ne stari u staklenoj boci. Za razliku od alkoholnih pića odležanih u drvenim buradima, koja tokom vremena prolaze kroz hemijske transformacije usled interakcije drveta, proces starenja rakije je nepostojeći kada se zatvori u staklenu posudu. Odsustvo drveta znači da nema jedinjenja koja bi reagovala sa pićem.

Naravno, ovo je slučaj isključivo ako je rakija prethodno stabilizovana.

Ipak, treba napomenuti još nešto. Tokom veoma dugog perioda, izlaganje kiseoniku i fluktuacije temperature mogu imati suptilne efekte na piće. Ovo može dovesti do manjih promena u aromi i ukusu, iako su te promene i više nego zanemarljive. Uopšteno govoreći, u rakiji je najbolje uživati relativno brzo nakon flaširanja kako biste osetili njene sveže voćne karakteristike.

Zaključak

Ovaj tekst nam pokazuje da je informacija da rakija stari u staklenim bocama samo mit. Rakija ne dobija ništa od stakla i starost destilata na deklaraciji samo govori o tome koliko je piće staro u trenutku flaširanja.

Verujem da svi u domaćinstvima posedujemo neku rakiju koju smo flaširali pre 10 i više godina. Nažalost, više ne možemo da se hvalimo koliko je ona stara. Shvatili smo da je ona stara isto koliko je bila stara i u trenutku samog flaširanja.

Ipak, nemojte da Vas ovo obeshrabri. Naš savet je da ćete ovu informaciju najbolje podneti ukoliko upravo tu, dobro čuvanu rakiju, sipate i osetite sve njene arome i čari.

Verujemo da se nećete razočarati, jer koga je još rakija razočarala?

Za kraj, ostaje nam samo da pitamo da li ste Vi bili upoznati sa ovim procesom ili ste bili u zabludi?

Podelite ovaj članak!

  • Još uvek nema komentara.
  • Dodaj komentar
    nastavi da čitaš

    Slične teme

    Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

    Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.