Rakija meseca novembra Banatski Kalvados | Destilerija Margan

Zlatna čaša tradicije, kvaliteta i tehničke virtuoznosti. U svetu rakija, sve češće se pominje i kalvados. Naš izbor, ovog novembra je - Banatski Kalvados destilerije ,,Margan".

Kalvados je vrhunsko piće čije stvaranje zahteva spoj tradicije i tehnološke virtuoznosti. Proizvodnja Banatskog Kalvadosa u destileriji ,,Margan“ predstavlja pravi balans između nasleđa i modernih tehnika.

Destilerija počinje proces odabirom najkvalitetnijih jabuka, koje se pažljivo gaje i ubiraju. Tehnologija proizvodnje obuhvata fermentaciju voćnog soka, destilaciju u bakarnim kazanima, i zatim sazrevanje u hrastovim buradima. Svaki korak je praćen preciznošću i stručnošću, i rezultira karakterističnim ukusom kalvadosa.

Destilerija Magran – Portfolio koji se pamti

Destilerija ,,Margan“, smeštena nadomak Beograda, predstavlja mesto gde se tradicija sreće sa savremenom inovacijom. Ova mala porodična destilerija, u svom asortimanu ima dva, za naše prostore, ne tako tipična destilata. Reč je o grappi i kalvadosu. Oba destilata, ,,Banatski Kalvados“ i „Banatska Grappa“ ističu se načinom proizvodnje kvalitetom i ambalažama koje asociraju na Italiju.

Zašto je Banatski Kalvados rakija meseca novembra?

Odabir Banatskog Kalvadosa za rakiju meseca nije slučajan. U pogledu tehnologije proizvodnje, kalvados je izuzetno kompleksno piće. U procesu njegovog nastajanja mnogo je koraka na kojima se mogu napraviti greške ali i uslov za nastanak vrhunskog pića. Razlog zašto svi u Srbiji moraju probati ovaj kalvados leži upravo u tome što je destilerija Margan uspela da proizvede Kalvados vrhunskog kvaliteta.

Banatski Kalvados je vrlo kompleksan i bogat destilat, sa mnogo slojeva aroma koje se otvaraju kako ga pijete ili mu dopuštate da „diše“ u čaši.

Odlikuje se zlatno žutom bojom, koju dobija odležavanjem u drvenoj buradi. Miris mu je intenzivno voćni, sa tonovima badema i vanile, a ukus zaokružen i bogat, s blagom alkoholnom toplinom.

Kako da uživate u Banatskom Kalvadosu?

Kalvados se može sjajno uparivati s raznim jelima i uživanje u ovom voćnom destilatu može dodatno obogatiti gastronomsko iskustvo. Evo nekoliko naših sugestija za uparivanje.

 • Kalvados se često uparuje s jelima od svinjetine, poput pečenja ili kotleta. Voćne note destilata izvrsno se slažu s bogatim, ukusima svinjetine.
 • Probajte kalvados uz različite vrste sira, posebno one s voćnim ili pikantnim karakterom. Kombinacija kalvadosa s tvrdim sirevima poput gaude i čedara može biti izuzetno ukusna.
 • Budući da je kalvados napravljen od jabuka, odlično se slaže s desertima od jabuka. Pite, kolači, ili čak palačinke s jabukama mogu biti savršen izbor.

Kvalitet prepoznat širom Evrope

Banatski Kalvados nije samo lokalni ponos, već i zlatna medalja na brojnim nacionalnim i evropskim takmičenjima. Svojim izuzetnim kvalitetom, osvajao je priznanja stručnjaka i ljubitelja rakije na sajmovima u Pragu, Bratislavi, Ljubljani, Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu, donoseći Banatu zlatne i srebrne medalje koje svedoče o vrhunskom majstorstvu destilerije ,,Margan“.

Jeste li do sada imali prilike da probate ovaj ili kalvados neke druge domaće destilerije. Kakvo je vaše generalno mišljenje o ovom tipu destilata? Može li da parira rakiji od jabuka, ili je pak neuporedivo bolji od nje?

Podelite ovaj članak!

 • Još uvek nema komentara.
 • Dodaj komentar
  nastavi da čitaš

  Slične teme

  Održan 5. po redu Voždov rakijski zbor u Rači

  Vikend za nama obeležila je manifestacija Voždov rakijski zbor, održana u Rači, u novootvorenoj vili Šumadija.

  Na samom početku želimo da istaknemo da ova manifestacija, zajedno za Voždovim danima rakije, predstavlja jednu punu, zaokruženu rakijsku priču, te da je Voždov rakijski zbor upravo jedna lepa završnica nakon samog rakijskog ocenjivanja koje je održano na Voždovim danima rakije.

  Kako je vinjak postao rakija meseca juna? | BB stari vinjak XO

  Naš ovomesečni izbor dolazi nam iz Zapadne Srbije, preciznije rečeno, iz Bajine Bašte i sigurni smo da već pretpostavljate da je reč o jednom od klasika destilerije BB Klekovača. Titulu junske rakije meseca ponela je upravo njihova rakija od vina, odnosno BB stari vinjak XO.

  Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

  Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.