Rakija meseca novembra Banatski Kalvados | Destilerija Margan

Zlatna čaša tradicije, kvaliteta i tehničke virtuoznosti. U svetu rakija, sve češće se pominje i kalvados. Naš izbor, ovog novembra je - Banatski Kalvados destilerije ,,Margan".

Kalvados je vrhunsko piće čije stvaranje zahteva spoj tradicije i tehnološke virtuoznosti. Proizvodnja Banatskog Kalvadosa u destileriji ,,Margan“ predstavlja pravi balans između nasleđa i modernih tehnika.

Destilerija počinje proces odabirom najkvalitetnijih jabuka, koje se pažljivo gaje i ubiraju. Tehnologija proizvodnje obuhvata fermentaciju voćnog soka, destilaciju u bakarnim kazanima, i zatim sazrevanje u hrastovim buradima. Svaki korak je praćen preciznošću i stručnošću, i rezultira karakterističnim ukusom kalvadosa.

Destilerija Magran – Portfolio koji se pamti

Destilerija ,,Margan“, smeštena nadomak Beograda, predstavlja mesto gde se tradicija sreće sa savremenom inovacijom. Ova mala porodična destilerija, u svom asortimanu ima dva, za naše prostore, ne tako tipična destilata. Reč je o grappi i kalvadosu. Oba destilata, ,,Banatski Kalvados“ i „Banatska Grappa“ ističu se načinom proizvodnje kvalitetom i ambalažama koje asociraju na Italiju.

Zašto je Banatski Kalvados rakija meseca novembra?

Odabir Banatskog Kalvadosa za rakiju meseca nije slučajan. U pogledu tehnologije proizvodnje, kalvados je izuzetno kompleksno piće. U procesu njegovog nastajanja mnogo je koraka na kojima se mogu napraviti greške ali i uslov za nastanak vrhunskog pića. Razlog zašto svi u Srbiji moraju probati ovaj kalvados leži upravo u tome što je destilerija Margan uspela da proizvede Kalvados vrhunskog kvaliteta.

Banatski Kalvados je vrlo kompleksan i bogat destilat, sa mnogo slojeva aroma koje se otvaraju kako ga pijete ili mu dopuštate da „diše“ u čaši.

Odlikuje se zlatno žutom bojom, koju dobija odležavanjem u drvenoj buradi. Miris mu je intenzivno voćni, sa tonovima badema i vanile, a ukus zaokružen i bogat, s blagom alkoholnom toplinom.

Kako da uživate u Banatskom Kalvadosu?

Kalvados se može sjajno uparivati s raznim jelima i uživanje u ovom voćnom destilatu može dodatno obogatiti gastronomsko iskustvo. Evo nekoliko naših sugestija za uparivanje.

 • Kalvados se često uparuje s jelima od svinjetine, poput pečenja ili kotleta. Voćne note destilata izvrsno se slažu s bogatim, ukusima svinjetine.
 • Probajte kalvados uz različite vrste sira, posebno one s voćnim ili pikantnim karakterom. Kombinacija kalvadosa s tvrdim sirevima poput gaude i čedara može biti izuzetno ukusna.
 • Budući da je kalvados napravljen od jabuka, odlično se slaže s desertima od jabuka. Pite, kolači, ili čak palačinke s jabukama mogu biti savršen izbor.

Kvalitet prepoznat širom Evrope

Banatski Kalvados nije samo lokalni ponos, već i zlatna medalja na brojnim nacionalnim i evropskim takmičenjima. Svojim izuzetnim kvalitetom, osvajao je priznanja stručnjaka i ljubitelja rakije na sajmovima u Pragu, Bratislavi, Ljubljani, Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu, donoseći Banatu zlatne i srebrne medalje koje svedoče o vrhunskom majstorstvu destilerije ,,Margan“.

Jeste li do sada imali prilike da probate ovaj ili kalvados neke druge domaće destilerije. Kakvo je vaše generalno mišljenje o ovom tipu destilata? Može li da parira rakiji od jabuka, ili je pak neuporedivo bolji od nje?

Podelite ovaj članak!

 • Jakov
  22/11/2023 na 12:14

  Jedna od najboljih rakija u Srbiji, ako ne i najbolja! Sve pohvale za ovu destileriju..

  • Destilista
   27/11/2023 na 09:53

   Jakove, drago nam je da se ovog meseca slažete sa našim izborom. Pozivamo Vas da ocenite Margan kao destileriju, na njihovom profilu, i ostavite svoju ocenu i tamo. Znamo da će im uno značiti!

 • Magi
  22/11/2023 na 18:30

  Banatski Kalvados nije samo piće.
  On je nektar,lek i otkrovenje za svakog ko ga proba.
  Mi u Ataman piceriji sa ponosom služimo Banatski Kalvados već 5 godina na radost i zadovoljstvo istinskih poznavaoca premium pića.

  • Destilista
   27/11/2023 na 09:52

   Pozdrav Magi, hvala na komentaru i iskustvu koje ste podelili sa nama. Pozivamo Vas da ocenite Margan kao destilerij, na njihovom profilu, i ostavite obrazloženje (objektivno) i tamo. Pozdrav!

 • Isidora
  24/11/2023 na 03:30

  Probala, ali nazalost Kalvados me nije odusevio.

  • Destilista
   27/11/2023 na 09:55

   Sjajno Isidora, hvala na iskrenom komentaru. Činjenica da smo došli do nivoa na kojem možemo diskutovati o kvalitetu i ličnim afinitetima kada su destilati u pitanju, pokazuje da se tržište razvija i po dubini (a ne samo u širinu). Šta Vam fali kod ovog kalvadosa, i možete li ga uporediti sa nekim koji Vam se više dopada?

Dodaj komentar
nastavi da čitaš

Slične teme

Baner sa logotipom Šubadijskog festivala rakije

Održan 4. Šumadijski festival rakije u Kragujevcu

Početak poslednjeg meseca 2023. godine obeležio je Šumadijski festival rakije, održan 2. decembra u Kragujevcu u jednoj od prestižnih sala Exclusive Event Centra. Velika posvećenost, kao i profesionalnost domaćina koju pamtimo od prethodnih Šumadijskih festivala rakije, privukla je znatan broj posetilaca koji su tokom cele večeri uživali u degustaciji i vrhunskom kvalitetu destilata izlagača.