Ocenjivanje rakija – Manifestacija Wine Vision by Open Balkan 2023

14. novembra, 2023. godine u Beogradu je održano tradicionalno rakijsko ocenjivanje u okviru manifestacije Wine Vision. Ko je i kako organizovao ovo ocenjivanje, kao i ko su ponosni nosioci nagrada, čitajte u tekstu.

Novembar 2023. godine obeležila je manifestacija Wine Vision by Open Balkan, te je 14. u mesecu bio rezervisan za senzorno ocenjivanje rakija na prestižnoj lokaciji Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade. Kao što smo rekli, ovo ocenjivanje dogodilo se u sklopu manifestacije Wine Vision by Open Balkan, a u organizaciji Saveza proizvođača rakije a uz podršku Destilista tima.

Ocenjivačke kategorije

Ocenjivanje je obuhvatilo 51 uzorak, većinom rakije iz Srbije, ali i po neki destilat iz regiona. Devet ocenjivača iz celog sveta, predvođenih predsednikom komisije, profesorom Ninoslavom Nikicevićem, vrednovalo je rakije u kategorijama:


– Rakije od šljive, ujedno i najveća kategorija
– Rakije od dunje,
– Rakije od grožđa,
– Ostale rakije (poput travarica, malinovača i mastike).


Uzorci, odnosno rakije, prepoznate su kao rakije jako dobrog kvaliteta, te su i ocene, u skladu sa tim, bile dosta visoke.

Pobednici i dodela nagrada

Naravno, kako svako takmičenje ima svog pobednika, tako su se i na ovom ocenjivanju izdvojile rakije pojedinih destilerija.

U kategoriji rakije od šljive, velike zlatne medalje osvojile su rakije:

Kraljica Destilerije Zarić,

Stara Pesma šljivovica 12,

Emperus šljivovica barik 12.

U kategoriji rakija od dunje kao pobednica, zlatnu medelju osvojila je rakija Destilerije Potpis, Dunja 05 Barik.

Dok je pobedu u kategoriji ostale rakije odnela destilerija Zarić, pošto je sa svojom Zarić malinom uzela veliko zlato i u ovoj kategoriji.


Titulu sveukupnog pobednika ponela je destilerija Aleksić I, čija je rakija Gružanska Nit, 20 godina stara šljivovica, oduševila ocenjivače.

Svečana dodela nagrada, koja se odvijala u okviru Wine Vision by Open Balkan sajma, bila je upriličena pod patronatom predsednika skupštine, gospodina Orlića.

Čestitamo pobednicima, a svim učesnicima želimo mnogo uspeha u godinama koje slede!

Podelite ovaj članak!

 • Još uvek nema komentara.
 • Dodaj komentar
  nastavi da čitaš

  Slične teme

  Baner sa logotipom Šubadijskog festivala rakije

  Održan 4. Šumadijski festival rakije u Kragujevcu

  Početak poslednjeg meseca 2023. godine obeležio je Šumadijski festival rakije, održan 2. decembra u Kragujevcu u jednoj od prestižnih sala Exclusive Event Centra. Velika posvećenost, kao i profesionalnost domaćina koju pamtimo od prethodnih Šumadijskih festivala rakije, privukla je znatan broj posetilaca koji su tokom cele večeri uživali u degustaciji i vrhunskom kvalitetu destilata izlagača.