DES kazani | Kormilar domaće industrije destilacionih aparata

Pomalo nenadano, drugi novembarski vikend za Destilista tim pretvorio se sjajnu razmenu iskustava, upoznavanje sa tehnologijom i dosegom domaće industrije destilacionih aparata. Danas vam predstavljamo kratku reportažu o najvećoj srpskoj fabrici bakarnih kazana za proizvodnju destilata.

U godinama iz nas, jedan proizvođač obeležio je domaću hobi scenu kada je proizvodnja kazana za rakiju u pitanju. To je svakako subotički DES. Teško da ćete danas pronaći pasioniranog domaćina koji uživa u proizvodnji rakije za sopstvene potrebe, a da se barem izokola nije susreo sa DES kazanima.

Poznato ime među hobi proizvođačima

Intenzivna promocija, konstantna podrška i dostupnost proizvoda svakako su neki od razloga za takvo stanje. Kada uzmete u obzir više nego zadovoljavajuć odnos cene i kvaliteta, i činjenicu da svoj kazan od 150 litara možete imati instaliran u roku od svega nekoliko dana, nemate puno opravdanih razloga za dvoumljenje.

Naravno da kada govorimo o hobi proizvođačima, ne mislimo o visokim performansama, velikom broju ciklusa destilacije, ili kompleksnim kolonskim sistemima. Ovo su sve epiteti koje verovatno nismo primarno vezivali za DES. Sve do sada.

Destilista tim je imao priliku da provede vikend u Subotici, na tradicionalnom okupljanju DES partnera, distributera i kooperanata. Obišli smo proizvodni pogon i prisustvovali prezentaciji proizvoda, probali destilate koji izlaze iz njihovih uređaja, ali još važnije – bili smo u prilici da razgovaramo kako sa menadžmentom kompanije tako i sa inženjerima i radnicima.

I sada vam sa sigurnošću možemo reći da je pred srpskom industrijom destilacionih uređaja veoma svetla budućnost. U godinama pred nama, domaći kazani će zasigurno stati rame uz rame sa reomiranim svetskim imenima.

Šta niste znali o kompaniji DES?

Iako je danas puna mladih ljudi spremnih da se dokazuju domaćoj ali i svetskoj publici, kompanija DES Subotica je osnovana pre više od pola veka, tačnije 1961. godine. Od tada pa do danas, mnogo se toga promenilo ali je jedna stvar ostala ista – želja da se tržištu ponudi samo vrhunski kvalitet proizvoda.

Možemo reći da u poslednje dve do tri godine DES krupnim koracima gazi ka ostvarenju tog cilja.

Veoma široka paleta proizvoda obuhvata raspon kazana koji kreću od 10 litara (Mini hobi linija), preko tradicionalnih (Klasik hobi) i savremenih (Performance hobi) pa sve do profesionalnih (Premium) kazana, koji polako ali sigurno preuzimaju primat u proizvodnji.

Domet domaće proizvodnje

Sve što smo videli, uverilo nas je da je DES u prethodnih nekoliko godina ulagao u razvoj. Različite vrste kolona i podova, kompleksni sistemi za hlađenje, vrhunsko silikonsko zaptivanje,, CIP sistemi za automatsko pranje… sve dostupno u različitim zapreminama i prilagođeno različitim opcijama goriva.

Dakle, zaista govorimo o zavidnom tehnološkom nivou.

Dodatno, ovogodišnja saradnja sa vodećim domaćim ekspertima iz oblasti destilacije i rektifikacije, uverila nas je da će DES u ovoj misiji istrajati. Zato i ne čudi činjenica da se kazani o kojima govorimo već nalaze u preko 18 zemalja sveta, od Velike Britanije, Holandije i SAD, do Rusije i Gruzije.

Tokom posete smo dobili ekskluzivnu priliku da prisustvujemo destilaciji na uređaju za kontinualnu destilaciju, iz kojeg je pred našim očima izlazio alkohol koncentracije 95,9% vol. U isto vreme, videli smo i sistem od dva povezana kazana ukupne zapremine 5000L koji se spremaju za transport u jednu veliku rusku destileriju.

Mi se zahvaljujemo domaćinu na gostoprimstvu i prilici da zavirimo u delove proizvodnje koji „nisu planirani posetom“, želimo im da nastave putem kojim su krenuli, a vama obećavamo da ćemo nastaviti da pratimo razvoj ove kompanije u nadi da ćemo još više moći da se ponosimo visokim performansama domaćih destilacionih uređaja na visokorazvijenoj svetskoj sceni.

Podelite ovaj članak!

 • Još uvek nema komentara.
 • Dodaj komentar
  nastavi da čitaš

  Slične teme

  Baner sa logotipom Šubadijskog festivala rakije

  Održan 4. Šumadijski festival rakije u Kragujevcu

  Početak poslednjeg meseca 2023. godine obeležio je Šumadijski festival rakije, održan 2. decembra u Kragujevcu u jednoj od prestižnih sala Exclusive Event Centra. Velika posvećenost, kao i profesionalnost domaćina koju pamtimo od prethodnih Šumadijskih festivala rakije, privukla je znatan broj posetilaca koji su tokom cele večeri uživali u degustaciji i vrhunskom kvalitetu destilata izlagača.