Alkoholne ture: Otkrijte najbolje destinacije za ljubitelje destilata

Priču o destilatima najbolje je započeti na mestima njihovog porekla, zar ne? Iz tog razloga se ljubitelji alkoholnih pića širom sveta, sve više okreću trendu “alkoholnih tura”, koje im pružaju jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Mešavina degustacije sa edukacijom, kao i osećaj same uključenosti u proces proizvodnje je jedno lepo osveženje kako za proizvođače, tako i za konzumente. Ovaj trend je sve više prisutan u različitim evropskim zemljama od Francuske, preko Italije, pa sve do Velike Britanije, a na naše zadovoljstvo  upravo smo izdvojili nekoliko svetskih destilerija koje su nas zadivile profesionalnošću i pristupom.

“Destilerija Berta” – Italija

O destileriji

“Destilerija Berta”, poznata kao i “Distilleria Berta” nalazi se u regiji Pijemont u Italiji i bavi se proizvodnjom grape (grappa). Ova regija je generalno poznata po proizvodnji legendarne italijanske rakije od grožđa,  međutim ono što definitivno izdvaja “Bertu” od ostalih destilerija u tom okruženju jeste čitavo iskustvo prilikom njene posete. 

Ova destilerija osnovana je 1947. godine, pa samim tim ima dugu tradiciju u proizvodnji. Otvorena je za posetioce upravo zbog toga, što nudi različite vrste iskustava, od posete same destilerije i četiri njihova legendarna podruma, pa sve do obilaženja njihovih vinograda koji su stari preko sedamdeset godina. 

Oni su poznati po proizvodnji grape, ali su vremenom razvili i proizvodnju drugih destilata, koje naravno sa velikim užitkom možete da degustirate. 

Šta nude u obliasku? 

Ono što takođe nude jesu i posete njihovom alembičkom muzeju i samu edukaciju o destilaciji. Možete videti kazane u kojima se grapa i drugi destilati fermentišu i proizvode, tako da ste nakon ture prošli kroz sve procese proizvodnje. 

Uz turu degustirate posebne arome grape, koje su prepoznatljive samo u toj destileriji, a izlazite obogaćeni sa novim saznanjima o trudu, radu i ljubavi koja je morala biti uložena kako bi nastalo ovako kvalitetno alkoholno piće. 

Zakazivanje posete možete izvršiti “online”

Svesni su takođe koliko je i sama promocija njihovog pića i destilerije važna, tako da nisu zanemarili ni te detalje. S obzirom na to da živimo u svetu interneta, njihov sajt je  napravljen tako da pruža sve informacije, a ujedno omogućava i zakazivanje termina za posete. 

Poseta traje dva sata, a na kraju dobijate i unikatnu bocu koja je namenjena isključivo za vas. Vi birate kako će boca izgledati i koje će piće od ponuđenih biti u njoj, što daje takođe na jednom originalnom iskustvu i suveniru koji nosite sa sobom.

Destilerija “Bourgoin Cognac” – Francuska

Sada zalazimo ne tako daleko od Italije, u zemlju koja je takođe poznata po svojim prelepim vinogradima, prirodi i kulturi. U njoj je nastalo “kraljevsko” piće, koje je Napoleon najviše konzumirao i voleo, pa samim tim verujemo da znate o kojoj zemlji, a ujedno i piću je reč. 

Naravno, u pitanju su Francuska i već sada popularni destilat, konjak. On postaje pored vina zaštitni znak ove zemlje, pa smo samim tim vodili računa koju ćemo destileriju odabrati. 

O destileriji

“Bourgoin Cognac”  je porodična destilerija koja se nalazi u regiji Konjak u Francuskoj i nastala još u 30-im godinama prošlog veka, ali zapravo postaje vidljiva tek 2015. godine.

 Razlog tome je više faktora, a definitivno je jedan od njih mogućnost posete i želja za prenošenjem iskustva u radu. Frederic Bourgoin naslednik destilerije, dočekuje svakog gosta sa velikim osmehom i željom da pokaže koliko je vremena, truda i ljubavi uloženo u svaki njegov proizvod, ali vas ujedno i uvodi u svet pića koje je nastalo zahvaljujući odlaganju vinskih bačvi. 

Piknik i jahanje u francuskim vinogradima

Tokom posete, videćete sertifikovane organske vinograde, što znači da se u proizvodnji grožđa ne koriste pesticidi ili herbicidi, jer se njegova destilerija fokusira više na održivoj proizvodnji. 

Takođe ta ponuda se zove “safari in vineyard” jer vas vozi unutar francuskog vana, što pruža jedinstveno iskustvo za sebe. Oni su poznati po malim serijama konjaka, tako da ćete tokom degustacije imati priliku da probate kompleksne ukuse, svojstvene ovoj destileriji. 

Ono što nam je posebno privuklo pažnju u ponudi posete jeste mogućnost piknika i jahanja konja u vinogradima. Takva vrsta iskustva prepisuje se francuskoj “opuštenosti” i želji za uživanjem koju rado dele sa posetiocima. 

Alkoholne ture i na engleskom jeziku u sred Francuske

Ukoliko vas brine to da li su “alkoholne ture” prilagođene i turistima, s obzirom na to da francuzi izuzetno cene svoje govorno područje i da je sajt destilerije isključivo na francuskom jeziku, možemo vam sa sigurnošču reći da domaćin organizuje ture i na engleskom.

Destilerija “Haymans of London” – Velika Britanija (Engleska, London)

O destileriji

Džin je destilat kojeg prati takođe duga tradicija, a prvu popularnost je stekao u Velikoj Britaniji. S obzirom na to da se sastoji od neutralnog alkohola i biljnih sastojaka, posebno borovih bobica, nekada se koristio i kao lekovito sredstvo.

Sada zalazimo u London, u grad koji je najbolji spoj tradicionalnog i modernog, a ujedno i gaji poseban odnos sa ovim destilatom. 

Izabrali smo destileriju “Haymnos of London”, koja pruža pored poseti destilerije, miks različitih iskustava koje nosite sa sobom nakon posete. Ova porodična destilerija stara je više od 150 godina, a danas je vode njeni naslednici otac Kristofer Hejmen, sa svoje dvoje dece, Džejmsom i Mirandom. 

Prilikom posete stećićete pravi osećaj za ukus i arome

Ono što nude prilikom posete njihove destilerije, a što nam je negde zapalo za oko jeste priča o bilju koje se koristi za izradu džina i načinu njegove prerade. 

Uz zabavan i interaktivan razgovor, dobijate priliku da i sami steknete pravi osećaj za ukus i arome uz samostalno korišćenje posuda i tučkova, što je veoma važno da biste shvatili šta je to što džin čini toliko posebnim. 

Ova destilerija je poznata po izradi kraft džina koji su veoma nagrađivani, pa vas tako odvode i u svoje podrume gde čitava magija nastaje uz naravno degustaciju i uživanja u specijalnim aromama.

“Haymans of London” destilerija koja organizuje i “Coctail masterclass” 

Svi znamo da je džin destilat koji se koristi kao baza za mnoga druga poznata pića, kao što su džink-tonik i razni kokteli. 

Ova destilerija pored “alkoholnih tura” nudi i “Coctail masterclass”, kroz koju vas uče kako da napravite alkoholno piće po vašem ukusu. Ovaj master klas je takođe interaktivan, tako da niste samo nemi posmatrač, već i vi učestvujete u čitavom procesu.

 Koncept je veoma zanimljiv jer pored toga što ova destilerija ima bogatu tradiciju sa jedne strane,  posetiocima pristupa itekako moderno i savremeno. To je dobar miks jer omogućava uspostavljanje jače veze između kupaca i proizvođača, a ujedno i uzajamno zadovoljstvo. 

Šta možemo da naučimo od ovih destilerija?

Zahvaljujući ovim primerima, volimo da verujemo da su sve destilerije nastale iz velike ljubavi prema destilatima i njihovoj proizvodnji. One počivaju na mnogo znanja i ulaganja, sa ciljem da se proizvede dobro alkoholno piće u kojem će kupci uživati. 

Ono što je definitivno teško pored same proizvodnje jeste i upoznavanje kupaca sa svim tim aspektima koji su im važni, ali i sama promocija destilata. Zato su “alkoholne ture” dobra stvar i sve više se praktikuju u svetu. Na taj način proizvođači mogu da se upoznaju sa svojim kupcima i da im ujedno lakše predstave svoje vrednosti. 

Svaka destilerija je posebna na svoj način, nevezano za to koji destilat proizvodi. Neke su porodične, neke industrijske, ali mnoge stvari koje poseduju su vredne divljenja. Od opreme, pa preko kompleksnih procesa proizvodnje, do vrhunskih stručnjaka koji se time bave. 

Zato se treba ugledati na mnoge strane destilerije i slediti njihov primer jer i tim izdvojenim vremenom, vi kao proizvođači pokazujete koliko cenite svoj trud i rad, a ono što ljudi definitivno najviše vole da vide je i koliko sami uživate u svemu tome. 

Podelite ovaj članak!

  • Još uvek nema komentara.
  • Dodaj komentar
    nastavi da čitaš

    Slične teme

    Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

    Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.