Novi akteri na domaćoj alkoholnoj sceni | Leto 2023

Na naše veliko zadovoljstvo, liga domaćih destilata sve je konkurentnija iz godine u godinu, ili bolje da kažemo iz meseca u mesec.

Novi igrači iznedre se iz dobro poznatih ili potpuno novih destilerija, u oba slučaja neretko je reč o vrhunskim pićima.

Evo nekih koje su obeležile period za nama, a koje ne smete propustiti.

UV gin – magija destilerije Kovačić

U junu ove godine, Destilerija Kovačić tržištu je predstavila svoj novi UV Oridžin, ovo je njihov drugi gin, a ujedno i drugi po redu proizvod u portfoliu. Destilerija postoji od 2021. godine, kada je tržištu predstavila Oridžin Citrus.

Po čemu je UV gin poseban?

Pa za početak, po svom magijskom svojstu promene boje! Džin je u osnovi safirno plave boje, međutim ukoliko u njega dodate par kapi citrusa ili odabranog tonika njegova boja postaje ultra ljubičasta.

Pored ove osobine koja će biti zanimljiva, posebno ljubiteljima miksologije, ovaj gin odlikuju miris sveže kleke, protkan citrusnim notama i ukus limuna i narandžine kore.

Kako menja boju? Pogledajte ovde.

Aron – kalvados iz destilerije Gorda

Kraj jula pamtićemo po nesvakidašnjim vremenskim nepogodama i ARONU! Reč je o novom kalvadosu koji je iznedrila destilerija Gorda. Ovaj kalvados je star 7 godina i kupaža je 5 različitih sorti jabuke.

Destilerija je tako svom dosadašnjem portfoliu, koji su činile šljivovica, kajsijevača i dunjevača, dodala novog člana.

Koliko je on poseban govori i činjenica da je proizvodnja ograničena na samo 1000 boca godišnje. Odlikuju ga note divljih jabuka, prožetih savršeno izbalansiranim slatkasto kiselim nijansama starih i novih sorti, koje su oplemenjene toplim i dižestivnim notama iz hrastovog bureta.

Za ljubitelje kalvadosa ovo je prava poslastica i moglo bi se reći kolekcionarski primerak.

Novo ruho destilerije Zavet

Destilerija iz Čumića nam nije predstavila novi ukus, ali možemo reći da je čulo vida sada daleko zadovoljnije. Zavet Travarica, Kajsija, Dunja, Šljiva i Medica, dobile su novu bocu i nove etikete.

Kroz svaki detalj na etiketi, „Zavet“ iskazuje svoju predanost izuzetnom kvalitetu i autentičnosti. Novi set etiketa odražava duboko poštovanje prema tradiciji i istovremeno oslikava modernu estetiku, svedočeći o spoju prošlosti i sadašnjosti.

Novim identitetom, „Zavet“ izražava svoju posvećenost kvalitetu, inovacijama i iskrenim vrednostima koje stoje u osnovi svakog proizvoda koji nosi njihov potpis.


Bila je ovo kratka ali vredna retrospektiva letnjeg perioda, tokom koga je neko odmorao a neko stvarao potpuno nove ukuse. Nakon ovakvog leta imamo velika očekivanja od sezone koja je pred nama. Načuli smo za nove destilate, koji obećavaju i o kojima ćemo, kao i do sada, izveštavati.

#staytuned

Podelite ovaj članak!

  • Još uvek nema komentara.
  • Dodaj komentar
    nastavi da čitaš

    Slične teme

    Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

    Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.