Kako je vinjak postao rakija meseca juna? | BB stari vinjak XO

Naš ovomesečni izbor dolazi nam iz Zapadne Srbije, preciznije rečeno, iz Bajine Bašte i sigurni smo da već pretpostavljate da je reč o jednom od klasika destilerije BB Klekovača. Titulu junske rakije meseca ponela je upravo njihova rakija od vina, odnosno BB stari vinjak XO.

Rakija od 10 vrhunskih sorti grožđa, odležala 10 godina u hrastovim buradima sa Goča

Stari Vinjak XO destilerije BB je rakija od vina, odnosno vinjak jačine od 40.0% vol. alkohola. Ono što ovaj vinjak čini izuzetnim jeste činjenica da je odležavao 10 dugih godina u hrastovim buradima, specijalno izrađenim od srpskog hrasta sa planine Goč. Tokom ovog procesa, vinjak dobija svoju kompleksnost i prelepu boju ambera.

Baršunasta tekstura i duga završnica

Koristeći deset različitih sorti grožđa, destilerija BB uspela je da stvori vinjak sa notama koje će zadovoljiti i najprobirljivija nepca. Prilikom degustacije, primetićete note čokolade i kafe, ali i note ruma i kokosa. Već sa prvim gutljajem osetićete njegovu baršunastu strukturu, nakon koje vas očekuje duga završnica.

Namenjen hedonistima i onima koji umeju da se prepuste užicima uparivanja sa hranom

Stari Vinjak XO pravi je izbor za one koji u alkoholnim pićima traže prefinjenost i sofisticiranost. Preporučujemo da ga servirate u čaše u obliku lale, uz obavezno dekantiranje pre same konzumacije. Vinjak možete poslužiti uz platu zrelih sireva, a ljubitelji slatkiša će u njemu uživati i uz klasičnu crnu čokoladu. Kvalitetna cigara takođe nije na odmet. Ukoliko tragate za pićem koje kombinuje tradiciju, kvalitet i kompleksnost, Stari Vinjak XO destilerije BB je pravi izbor za vas. 

Podelite ovaj članak!

 • Luka
  21/06/2024 na 12:27

  Na svakoj degustaciji gde su bile poznate destilerije koje ujedno imaju vinjak, probao sam i ovaj vinjak. Iskreno, nista posebno. Sorte koje su koriscene sigurno nisu sorte za konjak/vinjak sto se na ukusu i oseti. To su sigurno vinske slatke sorte jer za vinjak trebaju ipak sorte bogate kiselinama i ne toliko mirisne. Najblize dobro uradjenom vinjaku je vinjak jedne druge manje poznate registrovane destilerije cije ime ipak necu napisati.

  • Destilista
   08/07/2024 na 13:39

   Luka puno hvala na ovako iscrpnom odgovoru i na jasno definisanom stavu. Ne moramo napomenuti da se sa njime ne slažemo čim smo izabrali ovaj vinjak za rakiju meseca. Kod BB starog vinjaka je sorta smederevka nosilac karaktera sa oko 70% učešća dok ostatak čini Rajnski rizling sa nekoliko vinskih sorti koje dopunjuju karakter sa ispod 10% učešća. Smederevka kao stona sorta sa izraženim kiselinama u potpunosti odgovara onome što je potrebno jednom vrhunskom vinjaku, što se po našem mišljenju odražava i u čaši. Da, ovo nije standarni vinjak, ima jedan veoma raskošan kokosni profil i nije nešto na šta ste navikli ukoliko ste ljubitelj tzv „Rubinove škole“. Al,i nikako ne možemo reći da ovaj vinjak nije u najmanju ruku sjajan. Da li Vam se dopada stilski, i da li ćete Vi u njemu uživati, to je potpuno druga stvar i to je tema o kojoj nema diskusije. U svakom slučaju, voleli bismo da navede primer upravo vinjaka u kojem Vi ućivate jer sigurno ima ljubitelja sa sličnim ukusom, a preporuka uvek znači! Svako dobro

Dodaj komentar
nastavi da čitaš

Slične teme

Održan 5. po redu Voždov rakijski zbor u Rači

Vikend za nama obeležila je manifestacija Voždov rakijski zbor, održana u Rači, u novootvorenoj vili Šumadija.

Na samom početku želimo da istaknemo da ova manifestacija, zajedno za Voždovim danima rakije, predstavlja jednu punu, zaokruženu rakijsku priču, te da je Voždov rakijski zbor upravo jedna lepa završnica nakon samog rakijskog ocenjivanja koje je održano na Voždovim danima rakije.

Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.