Fotografija prelepih zrelih dunja koje vise sa grane.

„Quince Royal“: kraljica avgustovskih čulnih užitaka | Rakija meseca

Destilista vam danas predstavlja posebno izdanje "Rakija meseca" za avgust, prvi u nizu članaka koji će se redovno pojavljivati svakog 15. u mesecu. Kroz ova izdanja, uputićemo vas u svet srpske rakije, a svaki put ćemo vam predstaviti po jedan brend ovog tradicionalnog pića. Za početak, uživajmo u otkrivanju raskoši ukusa avgustovske rakije, čime ćemo započeti ovu uzbudljivu seriju.

U avgustu, voćnjaci su puni sočnih plodova, a rakija postaje glavna tema razgovora. Berači i mehanizacija su raspoređeni po voćnjacima, meri se procenat suve materije i pomno prati fermentacija. Međutim, dok željno isčekujemo sveže destilate šljive i kajsije, odlučili smo se da avgust obeležimo jednom vrhunskom rakijom od dunja.

Berba ovog jabučastog voća kreće za nešto manje od mesec dana, pa je dobro da se podsetimo kako može da izgleda jedna stara dunjevača – po rečima mnogih jedini ozbiljan konkurent starih šljivovica.

Koreni rakije Quince Royal?

Kada u ruku uzmete bocu na čijoj etiketi piše “All hail the Quince”, znate da vas unutra čeka proizvod strasti i velikog poštovanja prema dunji kao voćnoj vrsti. A kada sa ovim sloganom uparite krupnim slovima ispisano “Quince Royal” – očekujete samo vrhunski kvalitet.

U srcu slikovitog pejzaža, gde se voćnjaci dunje šire pod suncem, mala porodična craft destilerija iznedrila je pravo remek-delo – Quince Royal, vrhunsku rakiju od dunje koja s pravom nosi epitet „kraljice rakija.“

Ova autentična kreacija rodila se u Odžacima, iz strasti i posvećenosti porodice Čizmaš prema umetnosti destilacije.

Naziv potiče od „Quince,“ engleske reči za dunju, i „Royal,“ dela koji ukazuje na veličinu i uzvišenost ovog napitka. Dunjevača je ovim imenom označena kao kraljica među rakijama, a sa svakim gutljajem otkriva svoju složenost i dubinu.

Proces stvaranja „Quince Royal“ započinje u sopstvenim voćnjacima, gde više od 3000 stabala dunje raste pod budnim okom stručnjaka. Ovde se svaki plod pažljivo gaji, neguje i sazreva do perfekcije. Berba se obavlja tek kada dunje dostignu svoju tehnološku zrelost, obezbeđujući najviši kvalitet i izražajne arome.

Zašto je ova dunjevača naš izbor ovog meseca?

Pre svega „Quince Royal“ je primer pažljivo pripremljenog i fokusiranog pristupa tržištu. Ono što budete probali pokazaće vam da je ova destilerija došla sa namerom da na tržištu ostane jako dugo. 

Snažno ohrabrujemo priče zasnovane samo na jednoj voćnoj vrsti, jer nam je Bog dao geografsku poziciju koja obezbeđuje prvoklasan kvalitet voća. Šta god da posadite u Srbiji izrodiće prvoklasne plodove. A kada poznajete tehnologiju proizvodnje rakije, dobijate esenciju voća pretočenu u bocu.

To za jednog proizvođača rakije (čak i sa jednom voćnom vrstom) znači beskonačnu igru kombinovanja sorti ili monodestilata veoma širokog aromatskog potencijala. Ovakvih destilerija je sve više, a Quince Royal je svakako sjajan primer.

Dok se avgust bliži vrhuncu, i čekamo početak berbe dunja, ovaj destilat poziva sve istinske ljubitelje da se podsete sve raskoši koju dunjevača u sebi krije. Vrlo sveže note dunje zaokružene su još uvek diskretnim tonovima hrasta. Umereno duge, slatkaste završnice, ova rakija sjajan je izbor za letnji period, kako za jutra tako i za večeri. Dovoljno je izdašna čak i ako je blago rashladite.

Preporučujemo je uz blage kravlje sireve sa belim plemenitim plesnima ili uz odabrane komade nadimljenog sušenog mesa. Njena harmoničnost i pitkost će upotpuniti ove ukuse.


Da rezimiramo, počevši od avgusta, svakog narednog meseca Destilista će odabrati rakiju meseca. Ovog meseca to je, zasluženo, Quince Royal. Dunjevača koja je dobar izbor za svako godišnje doba, no mislimo da će je letnja atmosfera i ukusi koji prate letnje specijalitete dodatno upotpuniti.

Sigurni smo da ćemo u buduće izbore „rakija meseca“ moći da, kroz različite aktivacije, uključimo i publiku i tome se neizmerno radujemo. Pored ovog serijala na našem portalu očekuju vas mnogobrojni specijali koje nestrpljivo pripremamo, a prvi očekujte u narednim danima.

Za kraj, u komentarima nam pišite koji su vaši utisci o ovoj rakiji, kao i koju rakiju ne smemo da zanemarimo kada je reč o izboru narednog meseca?

Podelite ovaj članak!

  • Još uvek nema komentara.
  • Dodaj komentar
    nastavi da čitaš

    Slične teme

    Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

    Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.