Zvanično prvi GRAND CRU u svetu rakija – Gorda XI

Prvi Grand Cru u svetu rakija otvorio je 2024. godinu na pravi način.

Godina je počela dobro. GORDA XI Grand Cru, simbolično je 11.januara, 2024. predstavljena potrošačima. Nakon dugog perioda iščekivanja i informacija koje smo iz ove destilerije dobijali “na kašičicu” konačno znamo o kakvom destilatu je reč i možemo to da podelimo sa našim čitaocima.

Šta je Gorda XI GRAND CRU?

Dakle, reč je o kupaži rakija starosti između 11 i 20 godina, odakle u nazivu XI, što označava starost najmlađeg destilata. Kada smo već krenuli sa dešifrovanjem naziva, hajde da pojasnimo i pojam Grand Cru. Ova terminologija preuzeta je iz vinske industrije. Naime složenicu Grand Cru nose boce sa vinima koja su proizvedena od grožđa iz najboljih vinograda vinarije. Slično, iz destilerije Gorda tvrde da su šljive koje ulaze u sastav ovog destilata sa posebnih parcela, sa gotovo idealnom ekspozicijom. Kako sve to utiče na ovaj destilat procenite sami, kada ga probate.

Senzorika ove kupaže

Za sada je važno da znate da vas u raskošnom pakovanju očekuju rakija jačine alk. vol 40%, boje tamnog ćilibara sa zavodljivo crvenkastim nijansama. Na mirisu ova rakija daje cvetne arome, kandiranog citrusnog voća i zrelih šljiva, koje oplemenjuju note dima i cimeta. Ukus je izuzetno kompleksan i zaokružen, a njime dominira kremasta punoća. Završnica je duga, postojana i ističe se notama čokolade i pomorandžine kore.

Za kraj svaka boca Gorde XI Grand Cru nosi svoj jedinstveni broj. Zbog kompleksnosti proizvodnje, koja se ogleda kako u selekciji sirovina, tako i starosnoj strukturi, ova rakija dostupna je u samo 657, odnosno 582 boce koje će se naći u slobodnoj prodaji.

Zato, ukoliko je želite u kolekciji, požurite i srećno!

Podelite ovaj članak!

 • Dalibor
  12/01/2024 na 20:52

  Molim vas za cenu i način porucivanja …
  Lep pozdrav !

  • Destilista
   22/01/2024 na 11:28

   Dalibore, tekst je upravo dopunjen radnjama u kojima je rakija dostupna kao i prosečnom cenom. Pozdrav od Destilista tima!

Dodaj komentar
nastavi da čitaš

Slične teme

Održan 5. po redu Voždov rakijski zbor u Rači

Vikend za nama obeležila je manifestacija Voždov rakijski zbor, održana u Rači, u novootvorenoj vili Šumadija.

Na samom početku želimo da istaknemo da ova manifestacija, zajedno za Voždovim danima rakije, predstavlja jednu punu, zaokruženu rakijsku priču, te da je Voždov rakijski zbor upravo jedna lepa završnica nakon samog rakijskog ocenjivanja koje je održano na Voždovim danima rakije.

Kako je vinjak postao rakija meseca juna? | BB stari vinjak XO

Naš ovomesečni izbor dolazi nam iz Zapadne Srbije, preciznije rečeno, iz Bajine Bašte i sigurni smo da već pretpostavljate da je reč o jednom od klasika destilerije BB Klekovača. Titulu junske rakije meseca ponela je upravo njihova rakija od vina, odnosno BB stari vinjak XO.

Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.