Medovača Destilerije Novićević | Rakija meseca, april 2024.

Pre nego što vam predstavimo ovomesečnu rakiju meseca, red je da se prvo podsetimo jedne važne klasifikacije u domenu jakih alkoholnih pića.

Često se, posebno u ugostiteljskim objektima, srećemo sa situacijom u kojoj se pod „medovačom“ smatra jako alkoholno piće jačine od oko 25% vol. žute boje, i blago zamućeno.

Međutim, medovača je nešto sasvim drugo. Zapravo radi se rakiji koja se dobija destilacijom fermentisanog meda odnosno medne kaše, bez ikakvih dodataka. Medovača je dakle rakija, prema zakonu jača od 35% vol., obično bezbojna, oštrog ukusa i blage slatkoće.

Sve ostalo, se nalazi u domenu likera ili jakih alkoholnih pića. Gore opisano piće bi pravilnije bilo nazvati medica, a dobija se mešanjem alkohola poljoprivrednog porekla i meda, uz moguće dodavanje zaslađivača i aroma. To je slatko piće i često ima dodatu aromu ili macerat voća, kao i šećer i vodu, ili med.

Sada kada smo ovu temu razjasnili, vreme je da se upoznamo sa našim ovomesečnim izborom!

„Kraljica među rakijama“ – Medovača

Iz uvoda vam je bilo jasno kojoj će kategoriji rakija pripasti titula aprilskog pobednika. A šta je prikladnije u momentu kada sve oko nas cveta?

Ne znamo za puno pravih medovača, a naš izbor ovog meseca je rakija Destilerije Novićević.

Ova medovača blagog ukusa proizvedena je od meda poreklom iz najmedonosnijih krajeva Srbije. Vlasnica destilerija Nevena Novićevič, inače dipl. inž. preh. tehnologije, iskoristila je sve svoje znanje da proizvede rakiju vrhunskog kvaliteta.

Nevena inače potiče iz porodice u kojoj je pčelarstvo višegeneracijski posao, pa je jasno da u kvalitet sirovine nema smisla sumnjati.

U proizvodnji ove rakije koristi se isključivo fermentisani med, koji nakon destilacije odležava u jasenovim buradima. Ova burad iako ne doprinose boji niti ekstrakciji, daju ovoj rakiji smirenost i harmoničnost.

Dakle, reč je o rakiji koja je blago žute boje, gotovo bezbojna, ali kristalno bistra. Ukoliko biste o njoj sudili samo na osnovu mirisa mislili biste da je reč o likeru. Međutim reč je zapravo o pravom, punom ukusu rakije, cvetnog karaktera i sa vrlo izraženim mednim tonovima.

Ova rakija je idealno aperitivno piće, a može se služiti i blago prohađena. Reč je o stvarno posebnom destilatu koji vredi probati, a možda vam postane i favorit.

Da li znate za još neku medovaču? Jeste li probali ovu?

Podelite ovaj članak!

 • Još uvek nema komentara.
 • Dodaj komentar
  nastavi da čitaš

  Slične teme

  Održan 5. po redu Voždov rakijski zbor u Rači

  Vikend za nama obeležila je manifestacija Voždov rakijski zbor, održana u Rači, u novootvorenoj vili Šumadija.

  Na samom početku želimo da istaknemo da ova manifestacija, zajedno za Voždovim danima rakije, predstavlja jednu punu, zaokruženu rakijsku priču, te da je Voždov rakijski zbor upravo jedna lepa završnica nakon samog rakijskog ocenjivanja koje je održano na Voždovim danima rakije.

  Kako je vinjak postao rakija meseca juna? | BB stari vinjak XO

  Naš ovomesečni izbor dolazi nam iz Zapadne Srbije, preciznije rečeno, iz Bajine Bašte i sigurni smo da već pretpostavljate da je reč o jednom od klasika destilerije BB Klekovača. Titulu junske rakije meseca ponela je upravo njihova rakija od vina, odnosno BB stari vinjak XO.

  Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

  Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.