Destilerija Alchymia – Tamo gde inovacija sreće tradiciju

Mala porodična destilerija, osnovana 2020. godine u Beogradu, sa ponosom predstavlja tri nove etikete Alchymia rakija. Na našu radost, Destilista timu pripala je čast da sa vama podeli informacije o četiri nova dragulja na srpskoj rakijskoj sceni. Naime, destilerija Alchymia se u prošlosti bavila isključivo proizvodnjom rakija od šljive, a sada predstavlja tri nove etikete. Radi se o rakijama od dunje, viljamovke, kao i o rakiji od posebne sorte kruške - Abata Fetel.

Sve ono što se krije u srcu Alchymia destilerije

Podsećanja radi, ideja osnivanja destilerije Alchymia bila je stvaranje najfinije srpske rakije vrhunskog kvaliteta, kako za domaće tržište, tako i za izvoz na strano tržište. Posebne voćne sorte koje odležavaju u baricima srpskog hrasta kitnjaka, u francuskim kao i američkim baricima, uz veštinu i znanje tehnologa, stvaraju ne rakiju, već eliksir života, prefinjenog ukusa i elegantan – baš kako dolikuje uz sam naziv destilerije. A sada je vreme da konačno pređemo na ono zbog čega smo tu – prestavljanje novih etiketa!

Alchymia rakije od šljive do sada je bila ponosna kraljica ove male, ali veoma uspešne destilerije, sačinjena od kupaža destilata čačanske rodne, čačanske lepotice i crvene ranke, prošla je kroz trogodišnje odležavanje u hrastovim baricima od 225 litara. 50% količine odležalo je u baricima od srpskog hrasta kitnjaka, dok je drugih 50% odležalo u baricima od francuskog i američkog hrasta. Nakon kupažiranja i sazrevanja dobijeno je elegantno piće, suptilnog mirisa, delikatno i nežnog, svilenkastog ukusa. Sa 7.000 boca godišnje, ovo piće osvaja srca ljubitelja šljivovice širom Srbije, pa i regiona, ali i na međunarodnim takmičenjima uključujući IWSC 2023. u Londonu, gde je Alchymia rakija od šljive odlikovana srebrnom medaljom sa osvojenih 94 poena.

Vreme za nove pobede

Alchymia – Rakija od dunje

Alchymia rakija od dunje proizvedena je od sorte leskovačke dunje, uz tradicionalni metod dvostruke destilacije, sazreva u inox posudama nakon kratkotrajnog odležavanja u novim baricima od srpskog hrasta kitnjaka. Godišnja proizvodnja Alchymia rakije od dunje ograničena je na samo 1.000 boca, što nam dodatno govori o kvalitetu ove rakije koja pri svakom gutljaju prenosi ukuse tradicije i prepoznatljiv, autentičan ukus leskovačke dunje.

Alchymia – Viljamovka

Vilijamovka, proizvedena dvostrukom destilacijom kruške vilijamovke s juga Srbije, donosi jedinstvenu harmoniju ukusa. Plodovi ove biljke izdvajaju se po svojoj jedinstvenoj zlatnožutoj boji, sočnosti, kao i slatkastom ukusu i mirisu što doprinosi jakom karakteru, koji se poklapa sa karakterom vatrenog juga sa čijih prostora ova sorta dolazi. Sa godišnjom proizvodnjom koja ne prelazi preko 1.000 boca, Alchymia viljamovka je piće koje predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje ove vrste rakija.

Alchymia – Rakija od kruške

Proizvedena u veoma malim količinama, od svega 300 do 400 boca godišnje, kao potpuni novitet ove destilerije, stvorena je Alchymia – rakija od kruške. Napravljena od stare francuske sorte „Abata Fetel“ , ova rakija predstavlja inovaciju i govori nam o otvorenosti destilerije Alchymia ka novim, kvalitetnim pravcima u stvaranju voćnih rakija. Tamo gde je kvalitet nadvladao kvantitet, stvorena je ova predivna, sofisticirana rakija, kako bi dovela ovu sortu nepravedno zapostavljene kruške na velika vrata srpske industrije jakih alkoholnih pića.

Destilerija Alchymia: Jednostavnost, elegantan stil i sofisticirani proizvodi

Kako brend ne čini samo piće, već se u ovoj industriji između ostalog veoma ceni i vizual, neizostavno je pomenuti elegantan stil Alchymia boca. Kako manje uvek biva više, jednostavnost ovih boca čini ovaj porodični brend prepoznatljivim na tržištu i sigurni smo da biste i nakon popijene boce poželeli da sačuvate istu. Znanje, trud i rad, čuvanje tradicije, ali i okret ka inovativnim idejama samo su neki od kvaliteta ove domaće, svetske a naše destilerije.

Što se nas tiče, jedno veliko bravo za destileriju Alchymia, a vi nam obavezno javite svoje utiske i otkrijte vaše lične favorite!

Podelite ovaj članak!

 • Još uvek nema komentara.
 • Dodaj komentar
  nastavi da čitaš

  Slične teme

  Održan 5. po redu Voždov rakijski zbor u Rači

  Vikend za nama obeležila je manifestacija Voždov rakijski zbor, održana u Rači, u novootvorenoj vili Šumadija.

  Na samom početku želimo da istaknemo da ova manifestacija, zajedno za Voždovim danima rakije, predstavlja jednu punu, zaokruženu rakijsku priču, te da je Voždov rakijski zbor upravo jedna lepa završnica nakon samog rakijskog ocenjivanja koje je održano na Voždovim danima rakije.

  Kako je vinjak postao rakija meseca juna? | BB stari vinjak XO

  Naš ovomesečni izbor dolazi nam iz Zapadne Srbije, preciznije rečeno, iz Bajine Bašte i sigurni smo da već pretpostavljate da je reč o jednom od klasika destilerije BB Klekovača. Titulu junske rakije meseca ponela je upravo njihova rakija od vina, odnosno BB stari vinjak XO.

  Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

  Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.