Bezbedno leto – Naš izbor i preporuka

Ove godine, čini se da je leto malo poranilo s obzirom da preživljamo već drugi toplotni talas, pre kalendarskog leta.

Vi znate da je Destilistina misija edukacija o destilatima i alkoholu, a ima li šta bolje od bezbedne i umerene konzumacije? Jer, samo se tako potpuno uživa!

Bezbednost u konzumiranju alkohola

Ovi vreli dani, doneli su sa sobom i na međunarodnom nivou organizovanu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

U zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjiih poslova Republike Srbije stoji: da se akcija istovremeno sprovodi u 31 evropskoj zemlji članici organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). 

U petak 21. juna, širom Evrope biće realizovan takozvani Alcohol and Drugs Marathon kada će u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

S obzirom da je krenuo period godišnjih odmora i raspusta učenika, krenula je i da se oseća određena opuštenost praćena posebno pozitivnom atmosferom – koja često utiče na to da izbor za rashlađivanja padne baš na neko alkoholno piće. 

To ne mora da bude pogrešan i strašan izbor – ukoliko imamo meru. Vreli dani pokazali su se kao zaista kritičan period za konzumaciju alkohola.  Samim tim, postavlja se pitanje, šta kada se sa alkoholom pretera tokom ovih dana? 

Mnoga istraživanja pokazuju da konzumacija alkohola u letnjim mesecima raste. Preterivanje, može ozbiljno da ugrozi naše zdravlje, ali i zdravlje i bezbednost svih ostalih ljudi. 

Alkohol vrele, letnje dane čini još toplijim. Telesna temperatura raste zbog širenja krvnih sudova, dodatno se znojimo i gubimo svaki dragocen mililitar vode. Opšte je poznato da je alkohol diuretik – što dovodi do izbacivanja tečnosti iz organizma. Zato vama, prenosimo jedan dragocen savet stručnjaka:

Naime, većina ljudi prilikom ispijanja alkohola ne vodi računa i popije čašu vode na jedno alkoholno piće. Međutim, to nije dovoljno, jer vi zapravo izbacujete iz organizma za trećinu više tečnosti od količine alkohola koju unesete. To znači da će vam za svako alkoholno piće, u vrelim letnjim danima, trebati oko dve do tri čaše vode – ne zaboravite to.

Destilistina preporuka svima je i bezbedna, umerena količina alkohola, mnogo vode i odgovornog uživanja.

Podelite ovaj članak!

 • Još uvek nema komentara.
 • Dodaj komentar
  nastavi da čitaš

  Slične teme

  Održan 5. po redu Voždov rakijski zbor u Rači

  Vikend za nama obeležila je manifestacija Voždov rakijski zbor, održana u Rači, u novootvorenoj vili Šumadija.

  Na samom početku želimo da istaknemo da ova manifestacija, zajedno za Voždovim danima rakije, predstavlja jednu punu, zaokruženu rakijsku priču, te da je Voždov rakijski zbor upravo jedna lepa završnica nakon samog rakijskog ocenjivanja koje je održano na Voždovim danima rakije.

  Kako je vinjak postao rakija meseca juna? | BB stari vinjak XO

  Naš ovomesečni izbor dolazi nam iz Zapadne Srbije, preciznije rečeno, iz Bajine Bašte i sigurni smo da već pretpostavljate da je reč o jednom od klasika destilerije BB Klekovača. Titulu junske rakije meseca ponela je upravo njihova rakija od vina, odnosno BB stari vinjak XO.

  Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

  Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.