Gin

Alkoholna jačina

alk. 37,5% vol.

Odležavanje

Bez odležavanja

Najveći proizvođači

Engleska, Amerika

Osnovna sirovina

Zrele bobice kleke

Ukratko - šta morate znati?

Preteča gina je jako alkoholno piće “genever”, koje je prvobitno bilo lek za bolesti bubrega. Lekar Franciscus de la Boe je 1650. god. proizveo genever pomešavši etil alkohol poljoprivrednog porekla i ulje borovice. Već 1740. godišnja proizvodnja gina premašila je proizvodnju piva, za čak 6 puta, a četvrtina svih engleskih porodica proizvodila je gin u svom domu.
Prema Zakonu o jakim alkoholnim pićima, gin je jako alkoholno piće aromatizovano klekom. Proizvodi se aromatizovanjem etil alkohola sa zrelim bobicama kleke. Minimalna alkoholna jačina gina je 37,5% vol.

Gin se može i dodatno aromatizovati aromatičnim preparatima, ali tako da senzorna svojstva kleke ostanu prepoznatljiva i dominantna. Gin može i ne mora sadržati dodate zaslađivače. Ukoliko je prisustvo zaslađivača manje od 0,1g šečera po litri gotovog proizvoda, govorimo o suvom ili „dry“ gin-u.

Ukoliko se izvrši redestilacija mešavine etil alkohola poljoprivrednog porekla i bobica kleke, dobijamo „Destilovani gin“ koji je svrstan u posebnu kategoriju prema Zakonu o jakim alkoholnim pićima. Destilacija gina obavlja se u kotlovima, koji su specijalizovani za isti.