Destilista #anketa

Koliko rakija treba da košta?

trajanje istraživanja

Istraživanje smo sproveli u periodu u od 7 dana, od 24.05. do 31.05. na 6 aktivnih kanala komunikacije.

veličina uzorka

Anketi je pristupilo ukupno preko 1000 ispitanika, ali ju je uspešno zavšilo 405. CIljna grupa obuhvata opštu populaciju, oba pola, starosne dobi od 18 do 65 godina.

Šta smo želeli da postignemo?

Ideja iza ankete

Nedavno smo otvorili temu cene rakije. Tom prilikom diskutovali smo sa našim čitaocima i uvideli da i među njima postoje različita mišljenja. Za neke je rakija zlato u boci, dok za druge ona nikada neće moći da parira dobrom viskiju. 

Nakon svih tih mišljenja znali smo manje nego na početku. Tako smo došli na ideju da sva mišljenja sumiramo kroz anketu, koja će sigurno značiti svima.

Ukoliko ste proizvođač

Rezultati ove ankete otkriće vam kupovne navike vaših potrošača. Saznaćete koliko često kupuju, kao i na koji način biraju.

Takođe, na našem uzorku saznaćete i da li, po mišljenju kupaca, potcenjujete ili precenjujete vaše proizvode.

Sigurni smo da ćete biti dovoljno vešti da ova saznanja maksimalno iskoristite na tržištu, kao i u sprovođenju budućih marketinških aktivnosti.

Ukoliko ste ljubitelj

Za početak želimo da vam se zahvalimo na učešću. Pomogli ste nam da saznamo dosta o pravcu u kom proizvodnja i promocija rakije treba da se nastavi. 

Pored toga budite sigurni da ćemo uvažiti sve sugestije koje ste nam dali kroz odgovore na otvorena pitanja, koje ćemo ovog puta zadžati samo za nas.

Očekuje vas još puno ovakvih istraživanja, kojima ćemo zajedno menjati pogled na rakiju.

ukoliko niste znali

Rakija je izbor mladih.

Posebno nam je drago što su se u anketu uključili oni na kojima, kako kažu, “svet ostaje“. Veoma je važno da upravo oni razvijaju strast prema našem tradicionalnom piću koje teži da postane svetki brend.

Šta je razlog

Ali nije čest, ili nije prvi izbor.

Naime, samo 14% ispitanika kupuje rakiju više puta mesečno. Razlozi za ovo mogu biti brojni. Nama najdraži je taj da u rakiji uživaju, te da je piju sa merom i u specijalnim prilikama. 

Drugi razlog je taj što veliki broj domaćinstava u Srbiji, i dalje, proizvodi rakiju za sopstvene potrebe, kao deo porodične tradicije. Poslednji ali ne i najmanje važan razlog svakako je odabir drugih pića.Čini se da se kao poklon još uvek radije biraju uvozni destilati, pri čemu prvenstveno mislimo na viski

iz opravdanih razloga

Prijatelju i brendu uvek verujemo.

Dobra stvar je što se čak 36% ispitanika vezuje za brend, bez obzira na cenu. Ukoliko ste već postali omiljeni proizvođač među ljubiteljima rakije, biće dovoljno da održavate kvalitet kako biste zadržali poverenje kupaca.

Pored toga 33% ispitanika kupuje rakiju na preporuku prijatelja, što ne čudi s obzirom na to da se rakija često degustira u društvu. Možemo da kažemo da, ukoliko je dobra, ona sama sebe preporuči.

možda iznenađujuće

U velikoj meri cenimo domaći proizvod.

Ovde želimo da napomenemo da smo pri kreiranju cenovnog opsega uzeli rakije od različitih voćnih vrsta i različitih starosti te cenovni opseg obuhvata sve njih. 

45% ispitanika rakiju ne bi platilo više od 2 000 dinara, ali je značajan procenat onih koji bi za bocu omiljene rakije izdvojili do 5 000 dinara.

Pravi ljubitelji rakije znaju da ona može da parira poznatim svetskim brendovima, pa možemo da kažemo da 9% njih ne pita za cenu.

kako vidimo tržište

Podeljeno, ali ipak očekivano.

Kako bi potrošači objektivno ocenili cenovnu politiku proizvođača potrebno je da budu detaljnije upoznati sa procesima kroz koje proizvod prolazi od sirovine do finalnog proizvoda.

Dakle važno je znati da na cenu rakije utiču mnogobrojni faktori, od cene sirovine, preko cene rada, fiksnih troškova proizvodnje, cena ambalaže i deklaracija, akcize i drugih poreza.

Anketa je pokazala, da trenutno čak 49% potrošača misli da proizvođači precenjuju svoje proizvode.

Šta je sledeći korak?

Vi ćete nama reći.

Želimo da vas ohrabrimo da nam pišete kada god vam zatreba pomoć. Bilo da ste proizvođač ili strastveni zaljubljenik u srpski nacionalni brend, Destilista je tu da vas sasluša. Podelite sa nama pitanja ili probleme koji vas muče. Zajedno smo na istom zadatku: da svet upoznamo sa rakijom kakvu mi poznajemo.

Tu smo za sve vas.

Ovde smo da diskutujemo, odgovaramo na pitanja i slušamo sve vaše sugestije.