Bar kod i QR kod – kako do mašinski čitljivih oznaka na proizvodima

Postojanje Bar koda ili QR koda na svakom proizvodu je obaveza domaćih prodavca od početka 2020. godine. Tekst koji čitate predstavlja univerzalni vodič za pribavljanje bar koda za vaš proizvod a posebno za vas koji se pitate – kako doći do bar koda na flaši?.

Ovo upustvo odnosi se na sve proizvođače jakih alkoholnih pića u Srbiji, ali i na domaće proizvođače uopšte.

Posedovanje bar koda na proizvodu koji prodaje jeste obaveza samog trgovca. Upravo trgovac u slučaju nepostojanja istog odgovara pred zakonom – U praksi, barkod je obaveza samog proizvođača jer trgovac vaš proizvod neće ni primiti.

Zašto su Bar kod i QR za nas važni?

I bar kod i QR kod se mogu u najkraćoj formi opisati kao mašinski čitljive oznake. Ako bismo dublje zašli u njihovo objašnjenje morali bismo da se pozabavimo njihovom svrhom.

Potreba za bar i QR kodovima leži upravo u pronalaženju jedinstvenog načina za obeležavanje robe široke potrošnje, i to na globalnom nivou.

Ugrubo rečeno, bar kod nam omogućava da obeležimo svaki proizvod na jedinstven način tako da ga možete locirati i dobiti dodatne informacije o njemu bilo gde u svetu.

Transport i promet u maloprodaji i veleprodaji, bilo da se radi robi široke potrošnje, lekovima, opremi, mašinama, delovima ili različitim pakovanjima – sve je olakšano postojanjem ovih obeležja.

Promet robe i usluga uopšte, danas gotovo da ne bi bio moguć bez postojanja bar kodova.

 • Šta god da kupujete u prodavnici – sadrži bar kod.
 • Kada odete kod lekara, na zdravstvenoj knjižici – nalazi se bar kod.
 • Kada šaljete paket u inostranstvo – kurir nalepi bar kod.
 • Kada ragistrujete firmu u APRu – na rešenje se lepi bar kod.

Dakle, čak i da nema obaveze njihovog korišćenja, teško je zamisliti praćenje roba i usluga koje svakodnevno koristimo bez postojanja mašinski čitljivih oznaka.

QR i bar kod u pogledu zakona?

Istražujuči ovu temu, na internetu sam pronašao nekoliko tekstova koji se pozivaju na različite zakonske okvire. Na određenim portalima možete videti teze da je postavljanje QR ili Bar koda opciona stvar.

Ali ipak nije.

QR kodovi a posebno bar kodovi na ambalaži ne predstavljaju neku novinu. Istina je da njihova primena nekada jeste bila „opcija“. Ipak, to se pre promenilo pre skoro 4 godine.

Sredinom 2019. godine je počela primena Zakona o trgovini a jedan njegov član se bavi deklarisanjem i nedvosmisleno rešava svaku našu dilemu. Član 34. ovog zakona nalaže da roba „mora biti označena mašinski čitljivom oznakom (GTIN identifikacijom, QR kodom i dr.)„.

Rok za pripremu proizvođača i trgovaca odavno je istekao (31. januara 2020. godine) pa danas nema nikakvog opravdanja. Uzgred, ni kazne nisu male.

Član 68. bavi se prekršajima i kaznama a stav 9. ovog člana glasi:

„Novčanom kaznom od 500.000,00 do 2.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako prodaje robu bez deklaracije (član 34)“

Naravno obuhvaćena su i fizička lica i preduzetnici, a pored novčanih kazni tu je i zabrana bavljenja određenim delatnostima u periodu od 6 do 24 meseca.

Ukoliko ste proizvođač rakije, gina, likera ili nekog drugog jakog alkoholnog pića, evo kako da dođete do bar koda za svoje proizvode.

Kako dobiti bar kod za novi proizvod?

Procedura za dobijanje bar koda zapravo nije komplikovana, sa obzirom na činjenicu da se obraćate samo jednoj instituciji. GS1 Srbija je ovlašćena agencija koja vrši registraciju i dodeljuje jedinstveni GTIN broj preduzeća.

Inače, GS1 je globalna mreža organizacija koje se bave upravo standardizacijom načina za identifikaciju proizvoda. Davne 1973. godine očitan je prvi GS1 Bar kod. Danas se poznato „bip“ na POS terminalu čuje preko 5 milijardi puta, svakog dana.

No, da biste došli do bar koda (odnosno kompanijskog prefiksa), potrebno je prvo da se učlanite u udruženje GS1 Srbija. Radi se o poslovnom udruženju, zato funkcioniše po principu članarine, nemojte to da vas buni.

Ovo se radi u par koraka:

 • Popunjavate i overavate izjavu o pristupanju udruženju
 • Plaćate pristupninu i prvu godišnju članarinu (koju svake godine obnavljate)
 • Dostavljate fotokopiju Rešenja o registraciji od APR-a

Dan nakon uplate, dobijate svoj kompanijski broj i više od pola posla je takoreći završeno.

Nakon učlanjenje, zakupljujete određen broj jedinstvenih kodova sa svojim prefiksom, u zavisnosti od potrebe. Ovo su sutra bar kodovi na vašim proizvodima.

Dodatne detalje procedure pronaći ćete ovde, a GS1 Srbija odgovoriće na sve što pošaljete na office@gs1rs.org.

Koliko košta Bar kod?

Naravno da vas zanima koliko će kupovina bar koda da vas košta, zato ćete dobiti kratak i precizan odgovor.

Vaš trošak se sastoji iz dva dela – jednokratnim i višekratnim (godišnjim) zakupom.

Jednokratno plaćate učlanjenje u GS1 Srbija i to košta 15 000 dinara.

Potom kupujete paket (kapacitet) barkodova, i to u grupama od po:

 • 10
 • 100
 • 1 000
 • 10 000 i
 • 100 000 kodova

Za ove grupe plaćate (na godišnjem nivou), od 7.600,00 dinara za 10 komada, do 38.600,00 za 100 000 komada. Na ove cene zauračunava se i 20% PDVa. Cena koju plaćate zapravo je godišnja članarina u udruženju, samo je pitanje kojoj kategoriji članica pripadate.

Preciznu tabelu sa visinama članarina pogledajte ovde.

Gde bar kod treba da stoji na flaši pića?

– Pročitajte u tekstu o deklarisanju

Kako izabrati – Bar kod ili QR kod?

Pitanju izbora između bar i QR koda mora se pristupiti obazrivo, sa obzirom da jedan proizvođač lako sebe može uvesti u potencijalni problem. Pokušaću da obrazložim.

Zakon nalaže obavezu da se na svakom proizvodu u maloprodaji mora nalaziti mašinski čitljiv kod, bilo da je bar kod ili QR kod. Međutim, nije baš svejedno.

Ove dve popularne oznake imaju jasne razlike, odnosno prednosti i mane.

Ako bih pokušao da objasnim u najkraćim crtama, rekao bih da bar kod možete smatrati obaveznom oznakom proizvoda, a QR kod marketinšim alatom.

Zašto?

Prvo bar kod je na unikatniji i bezbedniji. Predstavlja jedinstvenu oznaku, koju izdaje uvek i isključivo ovlašćena agencija i vezuje se za vašu firmu. Identifikacioni broj vaše firme je jedinstven i vi zapravo njega plaćate, odnosno obnavljate svake godine.

Dobijanje bar koda zahteva nekakvu proceduru, šta dalje garantuje prepoznatljivost i jedinstvenost vaše kombinacije cifara u celom svetu.

Sa QR kodom situacija je malo drugačija. Ova vrsta oznake nudi daleko širi spektar mogućnosti u odnosu na bar kod, ali upravo to je čini „ranjivijom“. Najveći problem QR koda jeste unikatnost odnosno neponovljivost.

Činjenica da postoji bezbroj sajtova i aplikacija koje će za vas generisati QR kod (često besplatno), već vam dovoljno govori o potencijalnim problemima.

Drugi problem i bitna razlika jeste čitljivost ove dve oznake. Bar kod čita svaki prodajni objekat, svuda u svetu. Nema posebnih zahteva. Sa QR kodom je malo drugačija situacija.

Za nekoga ko štampa par hiljada skupih etikata, problem sa očitavanjem QR koda je noćna mora, odnosno ogroman trošak. Posebno kada tek izlazite na tržište.

U tom smislu, ako štampate svoju prvu etiketu, nemojte se dvoumiti. Bar kod je oznaka koja je praktična, jasno definisana i standardizovana. Jedinstveno obeležje svakog vašeg proizvoda treba da bude upravo ova oznaka.

QR kod je sa druge strane vrlo koristan marketinški alat. Ukoliko kreirate određenu brošuru, liflet ili oglas na kojem pozivate potencijalne kupce da vas posete na internetu – eto sjajnog prostora za QR kod.

Gotovo svako od nas u džepu ima kameru sa potrebnim softverom koji nas za svega nekoliko sekundi vodi na destinaciju. Bar kod vam ovo ne može obezbediti.


Nadam se da ste u ovom tekstu pronašli odgovore na sve pitanja vezana za kupovinu bar koda za vaše proizvode. Ukoliko niste, postavite ih u komentarima. Rado ćemo na njih odgovoriti.

Znamo da svaki nov proizvođač u alkoholnoj industriji pred sobom ima gomilu problema koji ponekad deluju nerešivo. Bar kodovi svakako ne smeju biti jedan od njih.

A i za one ostale, tim Destiliste je tu da vam pomogne u rešavanju.

Podelite ovaj članak!

 • Još uvek nema komentara.
 • Dodaj komentar
  nastavi da čitaš

  Slične teme

  Održan 5. po redu Voždov rakijski zbor u Rači

  Vikend za nama obeležila je manifestacija Voždov rakijski zbor, održana u Rači, u novootvorenoj vili Šumadija.

  Na samom početku želimo da istaknemo da ova manifestacija, zajedno za Voždovim danima rakije, predstavlja jednu punu, zaokruženu rakijsku priču, te da je Voždov rakijski zbor upravo jedna lepa završnica nakon samog rakijskog ocenjivanja koje je održano na Voždovim danima rakije.

  Kako je vinjak postao rakija meseca juna? | BB stari vinjak XO

  Naš ovomesečni izbor dolazi nam iz Zapadne Srbije, preciznije rečeno, iz Bajine Bašte i sigurni smo da već pretpostavljate da je reč o jednom od klasika destilerije BB Klekovača. Titulu junske rakije meseca ponela je upravo njihova rakija od vina, odnosno BB stari vinjak XO.

  Najnovije vesti iz alkoholne industrije u tvom inboxu?

  Jednom nedeljno ti šaljemo pregled najnovijih događaja, dešavanja i tekstova. Svakog 15. u mesecu biramo novu rakiju meseca. Možeš da se odjaviš kada god poželiš.